Volvo Electric Hybrid autobusi za Namur

Novi električni hibridni autobusi će prometovati u okviru nove zone nulte emisije u centru grada Namur u regiji Valonija u Belgiji

Ovaj projekt realiziran je u suradnji sa švicarskom tvrtkom ABB, koja je razvila novi sistem brzog punjenja baterija, koje se odvija u roku od svega nekoliko minuta putem inverznog pantografa. Ovakav sustav omogućuje da se na krajnjoj postaji rute, baterije autobusa dopune i tako ga osposobe za još jednu vožnju, čime je osiguran kontinuiran transport putnika 24/7.

„Gradovi širom svijeta povećavaju svoje urbane investicije u električnu mobilnosti čime se smanjuje zagađenje i poboljšava kvalitet zraka.“ rekao je Pekka Tiitinen, predsjednik ABB odjela za automatizaciju i mobilnost (Discrete Automation and Motion division). „Kombinacija našeg portfolija tehnologija e-mobilnosti, s partnerima kao što je Volvo, ključni je element naše strategije razvoja i smanjenja troškova.“

ABB je vodeća globalna tehnološka kompanija u oblasti automatizacije, koja omogućuje korisnicima  komunalne, industrijske i transportne infrastrukture da poboljšaju svoje performanse, uz smanjenje utjecaja na okoliš. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja svijeta i upošljava oko 135.000 radnika.

volvo namur

„Sustavi električnih autobusa su troškovno efikasno rešenje za gradove, a u cilju smanjenja problema lošeg kvaliteta zraka i buke. Zajedno sa ABB-om, Volvo ima kompletnu i konkurentnu ponudu za gradove širom svijeta, koji žele da se prebace na održiv sistem javnog prijevoza.“ rekao je Håkan Agnevall, predsjednik Volvo autobusa. Mnogi gradovi uvode sustav električnih autobusa kao sredstvo za rješavanje problema lošeg kvaliteta zraka i visoke razine buke. Namur u južnoj Belgiji koristi usluge operatera TEC, te nabavlja 11 autobusa i dva automatizirana sustava za punjenje, koji će biti pušteni u promet do kraja ove godine.

„Svake godine TEC Group preveze više od 250 milijuna putnika. Naša društvena odgovornost leži u razvoju održivih transportnih rješenja. Novi autobusi i sustav punjenja, nabavljeni su u cilju  poboljšanja energetskih svojstava našeg voznog parka. Volvo 7900 Electric Hybrid zadovoljava naše ambicije. Zahvaljujući svojem tihom radu, bez zagađenja, ovi autobusi će poboljšati kvalitet života građana Namura.“ rekao je Vincent Peremans, direktor TEC Group.

Volvo 7900 Electric Hybrid autobusi rade tiho i bez emisija polutanata, sa obnovljivim izvorima električne energije. Baterije se brzo pune, u samo nekoliko minuta, a dopunjuju prilikom svakog kočenja. Kao dopuna, autobusi imaju i mali dizel motor, što povećava doseg i fleksibilnost u radu. U usporedbi s konvencionalnim autobusima, pružaju značajnu zaštitu životne sredine.

Volvo Buses i ABB već su ranije ostvarili suradnju, pa se hibridni autobusi s ovakvim sustavom brzog punjenja mogu vidjeti na ulicama Geteborga.

 

ABB sustavi brzog punjenja donosi značajne dobitke:

Lako se instaliraju u već postojeće autobusne linije

Inverzni pantograf omogućuje korištenje jeftinog i laganog sučelja na krovu autobusa

Modularni dizajn nudi snagu punjenja od 150, 300 ili 450 kW

Mali i lagani blok baterija omogućuje veći putnički kapacitet

ABB paket funkcija za povezivanje omogućuje maksimalnu dostupnost, visoku raspoloživost i brzu reakciju

Zadovoljavaju međunarodni standard IEC 61851-23 na osnovu čega će biti podržan od strane šire zajednice u budućnosti

 

Comments

comments