Vozili smo Smart Electric Drive

Novi model Smarta, netom predstavljen na našem tržištu, kombinacija je jedinstvene pokretljivosti i lokalne vožnje bez emisija. Savršena kombinacija za gradsku vožnju 

Užitak vožnje s četvrtom generacijom električnog pogona dostupan je ne samo na modelima smart fortwo coupé i smart fortwo kabriolet, već i po prvi put na modelu s četiri sjedala smart forfour. Smart je već danas jedini proizvođač automobila na svijetu koji u svom proizvodnom programu nudi modele s motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnim pogonom. Pored toga, smart fortwo kabriolet jedini je električni kabriolet na tržištu.

Litij-ionska baterija od 17,6 kWh napaja elektromotor od 60 kW i 160 Nm, a napunjena do kraja baterija dovoljna je za prelazak otprilike 160 kilometara sukladno novom europskom ciklusu vožnje, pa je savršen za gradsku upotrebu.  Zahvaljujući snažnim karakteristikama elektromotora, automobil treba samo jedan fiksni omjer brzina. Nema potrebe za mijenjanjem brzina, što je velika prednost u gustom gradskom prometu.

Pored osnovnog načina rada mjenjača, vozač može odabrati način rada ECO. On je namijenjen posebno učinkovitom stilu vožnje. Osim toga, ograničena je maksimalna brzina, krivulja papučica gasa prilagođena je, a maksimalna razina obnavljanja unaprijed je odabrana. U načinu rada bez gasa ili prilikom kočenja, kinetička se energija vozila pretvara u električnu. Radarsko obnavljanje, koje je aktivno u osnovnom načinu rada mjenjača, ima funkciju predviđanja. Radarski senzor prati stanje u prometu i odabire se razina obnavljanja koja odgovara trenutačnoj situaciji.  Za uštedu energije i veći doseg, električni smart ima i daljinski klima-uređaj. To omogućuje da se, primjerice, željena temperatura u unutrašnjosti postigne dok se vozilo još puni na utičnici.

Svi su modeli opremljeni novim, snažnim ugrađenim punjačem u osnovnoj opremi. Zahvaljujući aplikaciji „smart control” postupak punjenja sada se može praktično nadzirati s udaljene lokacije, a pritom se može i upravljati brojnim funkcijama, primjerice inteligentnim punjenjem. Na jesen će biti dostupan posebno snažan brzi punjač od 22 kW kao dodatna opcija. On će omogućiti znatno brže punjenje električnog pogona, kraće od 45 minuta do popunjenosti baterije od 80 %, uz uvjet lokalne dostupnosti trofaznog punjenja.

Modeli smart fortwo electric drive serijski se proizvode u tvornici Hambach u Francuskoj dok forfour electric drive silazi s trake u tvornici u Novom Mestu, u Sloveniji. Cijene za električni Fortwo kreću od 148.324 kn, cabrio stoji od 176.495 kuna naviše za električni Forfour treba izbrojati od 154.000 kuna naviše.

 

Comments

comments