Vozili smo Scaniju XT

Scania je prije godinu dana predstavila novu kamionsku generaciju, a sada nastavlja svoju ofanzivu novom serijom građevinskih kamiona XT (eXtra Tough)

Kamioni XT serije dostupni su sa svim kabinama (P, G, R i S), sa svim motorima od najmanjeg 9-litrenog, do najvećeg 16-litrenog V8 i s različitim konfiguracijama i verzijama, kako bi se zadovoljile najrazličitije potrebe korisnika.

Naš novinar je prisustvovao premijernom predstavljanju i prvim vožnjama nove XT serije u kolijevci ovog proizvođača, švedskom gradu Sodertalje. Domaćini su se potrudili i za probne vožnje pripremili 24 vozila s različitim motorima, konfiguracijama i nadogradnjama, koje smo imali priliku isprobati u off-roadu, na tvorničkoj testnoj stazi Demo Centra Sodertalje, kao i u javnom prometu.

U Scaniji su ponosni na svoja ostvarenja, a postigli su zaista mnogo. Nova kabina, obnovljeni motori i mjenjači i brojna nova rješenja koja doprinose uštedama, sigurnosti, stabilnost, udobnosti…

Imali smo priliku isprobati kamione dužine od 7, pa do najveće dostupne kombinacije s teškom 8-osovinskom prikolicom ukupne mase 104 tone i duljine 28,5 metara. Zajednički nazivnik ovih kamiona su dobra vozna svojstva i upravljivost, dobra preglednost, robusnost i snaga. Sve to pokazano je na nekoliko posebno pripremljenih poligona, pa smo, npr, uspješno provezli kamion R 650 B6x4NB s prikolicom natovarenom balvanima, s ukupnom masom  64 tone i duljinom od  22 metra između čunjeva. I sve to bez muke, uz osmjeh na licu.

Milan Đurić

Detaljno o novoj Scaniji XT donosimo u slijedećem broju magazina Transport

Comments

comments