Vozili smo Opelove električne LCV modele

Najmlađa lepeza lakih dostavnjaka je Opelova, a sad su i elektrificirani, pa su osim za rad gradu i prigradu kao stvoreni za pokrivanje „zadnjeg kilometra“ u dostavi u gradskim središtima, ali i kao obiteljski vanovi ili luksuzni shuttle

Opelova LCV linija i službeno je najmlađa na tržištu, a prema davno danom obećanju, sada i čitava elektrificiranNa tržište ova električna flota dolazi baš u trenutku kada promet bez štetnih emisija postaje obvezan u brojnim regijama Europe, kao i centrima gradova koji traže čistu i tihu dostavu. Cilj je da im do 2024. svi modeli osobnih automobila i lakih gospodarskih vozila budu elektrificirani, a već su ga dostigli s LCV programom. Prvi je električnu verziju dobio Vivaro, a upravo je premijerno predstavljena strujom pokretana njegova luksuzna putnička verzija Zafira-e Life.

Ovo višenamjensko vozilo je na raspolaganju u tri dužine prilagođene zahtjevima kupaca: maloj (S) od 4,60 m, srednjoj (M) od 4,95 m i velikoj (L) dužine 5,30 m. Pritom svaka od njih dolazi s maksimalno devet sjedala. Zafira-e Life tako pokriva do tri segmenta vozila i predstavlja novi standard među višenamjenskim vozilima s većim brojem sjedala. Unutrašnjost je modularna, s lakim pristupom i udobnosti kao u dnevnom boravku, s pomičnim kožnim sjedalima i panoramskim krovom. VIP putnici mogu sjediti i okrenuti jedni prema drugima, a mogu imati i sklopivi stol.

Ciljana publika su obitelji, ali i kupci koji traže više luksuza i prilagodljivosti, posebice za shuttle prijevoz. Tu ovaj van ima asa u rukavu, jer mu je visina ispod 1,90 cm, koliko iznosi granica za izmišljenu kategoriju koju plaćaju samo vozači vanova na autocestama u Hrvatskoj. Pogoni je elektromotor od 100 kW (136 KS) i 260 Nm koji snagu crpi iz litij-ionskog paketa baterija koji je, ovisno o potrebama, od 50 ili 75 kWh, s dosegom od 230 km, odnosno 330 km.  Mogućnost DC punjenja snage 100 kW je standard na svim modelima. Cjenik Zafire e-Life za pravne osobe počinje od 318.200 kuna.

Opel Combo-e i Combo-e Life su furgonska i putnička inačica kompaktnog transportera. Dostupan je u brojnim varijantama, uključujući standardnu verziju dužine 4,4 m, varijantu XL dugu 4,75 m. Furgon ima utovarnu zapreminu do 4,4 m 3, nosivost do 1000 kg i utovarnu dužinu do 3440 mm za predmete i građevinski materijal. U teretni prostor između blatobrana stanu dvije europalete, a u kraćoj verziji može primiti vozača i dva putnika na prednjoj klupi, dok “crew van” prima ukupno pet osoba. Combo-e Life je također dostupan u dvije duljine, te dolazi s dvama kliznim vratima. Obje varijante visoke su 1,8 m i mogu imati pet ili sedam sjedala.

Ispred vozača je 10’’ digitalni zaslon, dok informacije dobiva i putem head-up displaya u boji, dok je 8’’ zaslon infotainmenta dopunjen sadržajem specifičnim za električna vozila. Kod svih predstavljenih električnih vozila, vozaču i putnicima je na raspolaganju iznadprosječna ponuda infotainmenta i sustava asistencije (ADAS). Za još bolju električnu praktičnost tu su informativne i interaktivne aplikacije OpelConnect, myOpel,  Free2Move Servis PSA grupe i drugo. I Combo pogoni elektromotor od 100 kW i 260 Nm uz baterijski sklop od 50 kWh ugrađen u podnicu.

Opel Combo-e Cargo mit IntelliGrip

Više je opcija punjenja, od kabela za punjenje iz utičnice za kućanstvo, preko zidnih kutija do brzog punjenja. Combo-e Life standardno ima jednofazni ugrađeni punjač od 7,4 kW, dok je snažniji trofazni od 11 kW doplata. Maksimalna snaga punjenja može biti do 100 kWh, pa se za 30 minuta baterija dopuni do 80 posto, dok je doseg do 280 km. Opel je uvjeren u električnu tehnologiju pa na ev-sklop daje jamstvo od osam godina, odnosno 160.000 kilometara. Cijene kreću od 219.000 kuna koliko (za pravne osobe) stoji kratki furgon, dok Combo-e Life starta od 266.700 kuna.

Comments

comments