Vozili smo novi Citroen C3 Aircross

S više od 370.000 proizvedenih vozila od lansiranja 2017. godine, C3 Aircross pokazao se vrlo popularnim u B-SUV segmentu, a sada je dobio novo lice, udobniju kabinu, više mogućnosti personalizacije i nove značajke za bezbrižnu i sigurnu vožnju

Od samog početka kupci su jako cijenili njegov vrlo prilagodljivi i jedinstveni vanjski dizajn koji se može personalizirati, kao i prostranost i praktičnost koja je gotovo bez premca. Tako ih je na hrvatskim cestama 1100, od čega ih čak 70% ima dvobojnu karoseriju, 40% bogati paket Shine, dok je svaki peti kupac izabrao neki color paket. Automobil sada izgleda samopouzdanije i zrelije; odlikuje se premium izgledom koji je u skladu sa sve većim očekivanjima kupaca u ovom i dalje rastućem segmentu. Izvana je još dobio teksturirane umetke, novi svjetlosni potpis, uglatije linije nosa, kao i redizajniranu zaštitu podvozja.

Ponuđeni su potpuno novi 16 i 17-inčni aluminijski naplatci, od kojih je po jedan u svakoj veličini u moderno crnoj boji. Tri su nove boje karoserije: Khaki Grey, Voltaic Blue i Polar White, ukupno njih sedam, koje uz jedan od četiri kolor paketa, tri opcije boje krova (jednolična-u boji karoserije, bijela ili crna) i dvije dizajnerske teme s luksuznijom obradom tekstura (Anodised Deep Red i Anodised Dark Blue), daju ukupno 70 kombinacija vanjskog izgleda. Posebno su atraktivne naljepnice s efektom žaluzina, za stražnje bočne prozore.

Iznutra je također dotjeran. Nudi raskošni i prilagodljivi interijer s djeljivom i pomičnom stražnjom klupom, pa je osnovni volumen prtljažnika od 410 do 520 litara, ovisno o potrebama. Preklapanjem stražnje klupe može se povećati i do 1289 litara. Na raspolaganju su četiri različita stila uređenja kabine, svaki sa svojim zasebnim identitetom. Standardni ima sivi dekor sjedala u kombinaciji s teksturiranom sivom kontrolnom pločom. Stil Urban Blue je sportski moderan i kombinira plave presvlake i plavu tkaninu s efektom kože, te poprečnu traku na gornjem dijelu naslona sjedala s uzorkom chevrona i traku na armaturnoj ploči od plave tkanine s efektom kože.

Ambijent Metropolitan Graphite je luksuzan i kombinira grafitni materijal s efektom kože s prošaranim sivim presvlakama, također s trakom na gornjem dijelu naslona sjedala u boji svijetlog drva i sivom trakom na instrumentnoj ploči. Profinjenost predstavlja uređenje Hype Grey koje je u kombinaciji sivozelene kože i crne tkanine s efektom kože, s čime je usklađena traka na armaturnoj ploči od sivo-zelene kože i poprečne trake na gornjem dijelu naslona sjedala s uzorkom chevrona. Metropolitan Graphite i Hype Grey krase i novi prošivi karakterističnim za Citroën, koji se sastoje od niza stiliziranih chevrona. Prvi put je ova dizajnerska dosjetka predstavljena na novom C4.


Udobnost vožnje je poboljšana dodavanjem novih sjedala Advanced Comfort, što je još jedan Citroenov specijalitet. Poslovični citroenovski komfor dopunjava uložak od strukturirane pjene visoke gustoće, debljine 15 mm, uz pojačanu bočnu potporu na širokim i izdašnim sjedalima. Ova su sjedala dostupna uz sva tri ambijenta osim osnovnog. Tu su i dodatni pretinci u kabini; nova središnja konzola na stražnjem dijelu ima veliki prostor za odlaganje, koji je dostupan i putnicima sprijeda i straga, i ima klizni poklopac. Dodirni zaslon multimedije je nov i veći, sad je 9-inčni, i pruža bolju ergonomiju, kvalitetniju čitljivost informacija i praktičniji je za upotrebu. 

Omogućuje bolju upotrebu navigacijskog sustava Citroën Connect Nav ili funkcije Mirror Screen koja je kompatibilna s protokolom Apple CarPlay. Usluga Connect Assist služi za pružanje pomoći na cesti u slučaju potrebe, i njome je automobil stalno umrežen. Tri su paketa opreme; Feel, Feel Pack i Shine. Već bazni ima ABS i ESP, sustave za pomoć pri naglom kočenju i elektroničku raspodjelu sile kočenja, prepoznavanje znakova za ograničenje brzine, LED Vision svjetla, Infotainment na 7-inčnom zaslonu, udio sustav sa šest zvučnika, električni paket i klima uređaj. Feel Pack je bogatiji za kožni upravljač, Mirror Screen/Apple CarPlay, stražnje parking senzore, maglenke i paket color black.

Shine nastavno na sve ima infotainment sustav Connect Nav na 9-inčnom tabletu, automatski klima uređaj, 16-inčne alu naplatke, te sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti. Njegovih 12 intuitivnih tehnologija pojednostavljuju vožnju i svakodnevni život. Sigurnosne tehnologije, ovisno o verziji, uključuju head-up zaslon u boji, prepoznavanje i preporuku znakova brzine, aktivno sigurnosno kočenje i automatska duga/kratka svjetla. Za komfor služe tehnologije kao što su indukcijsko punjenje mobitela, ulazak i pokretanje vozila bez ključa, Park Assist i kamera za vožnju unatrag s pogledom od iznad vozila.

Kako bi naglasio svoju SUV prirodu i bez napora mogao sići s asfalta, dostupan je sustav Grip Control s asistentom za spuštanje nizbrdo. Kad je riječ o motorizaciji, tu je najmanje promjena. Iz ponude je ispao bazni atmosferski trocilindraš sa 60 kW, pa je sada čine PureTech 110 s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, PureTech 130 s automatskim mjenjačem EAT6 (više se ne nudi s ručnim mjenjačem), BlueHDi 110 s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i BlueHDi 120 s automatskim mjenjačem EAT6. Početni model s paketom opreme Feel i turbobenzincem od 110 KS u Citroenu cijene od 131.900 kuna naviše, dok dizelska ponuda (Feel BlueHDi 110) kreće od 144.900 kuna.

Benzinac sa 110 KS i opremom Feel Pack kreće od 138.900 kn naviše, odnosno 151.900 kn za tako opremljeni turbodizel. Najjači benzinac, Shine PureTech 130 EAT6 stoji 164.900 kuna, a dizel Shine BlueHDi 120 EAT6 176.900 kuna. No, uz dolazak novog modela je pripremljen i posebni akcijski model Feel Pack PureTech 110 za 126.900 kun do registracije, odnosno uz mjesečnu ratu od 1266 kn putem Citroen financiranja. Ne zaboravimo dodati petogodišnje jamstvo i da su vozila na lageru, dostupna za isporuku odmah.

Comments

comments