Valonija je naručila 161 hibridni Solaris

Solaris je s hibridnim Urbinom 12 pobijedio na natječaju za veliku nabavu autobusa u Belgiji, zajedno s 8-godišnjim servisom održavanja. Vozila će stići do Valonije 2022. dok je ugovor vrijedan više od 76 milijuna eura

Već sljedeće godine gradovi Namur, Liège i Charleroi dočekat će hibridne autobuse Urbino 12 s niskim emisijama, koje je naručio Opérateur de Transport de Wallonie (OTW), operater javnog prijevoza iz francuskog govornog područja Belgije. Vozila će biti predana regionalnim prijevoznicima TEC Charleroi i TEC Liège-Verviers, s kojima je Solaris prethodno surađivao, a po prvi put je tu TEC Namur-Luxembourg. Urbino 12 hibridne jedinice za OTW bit će opremljene modernim i ekološki prihvatljivim hibridnim električnim pogonskim sustavom serije HybriDrive.

Pomaže značajno smanjiti potrošnju goriva i emisiju onečišćujućih tvari u atmosferu, a sve to zahvaljujući korištenju elektromotora uz dizelski motor. Štoviše, vozila će se moći pohvaliti funkcijom nulte emisije, tj. e. značajka Stop-and-Go. potpuno gasi dizel motor kada se autobus zaustavi na autobusnim stanicama i kada se vrata otvore. Vozilo u tom trenutku koristi energiju rekuperiranu tijekom kočenja i pohranjenu u superkapacitatorima. Autobusi su naručeni s dvovratnim i trovratnim rasporedom.

Visokoučinkoviti klima-uređaj te prostrana i udobna unutrašnjost autobusa omogućit će još veću udobnost za putnike. Vozila će imati i sustav videonadzora te sustav brojanja putnika. Prvi autobusi će ići u Namur, glavni grad Valonije (64 jedinice), a drugi u Charleroi (58 jedinica) i Liège (39 jedinica). Prvi Solarisovi autobusi stigli su u Belgiju 2013. godine. Osim spomenutih 240 hibridnih autobusa Urbino 12, među autobusima koji su već isporučeni u tu zemlju su 32 Urbino e-busa koji opslužuju stanovnike Bruxellesa.

Comments

comments