Ustavni sud prihvatio prigovor autotaksi prijevoznika

U svom rješenju je ukinuo kriterij starosti vozila samo za taksiste te iznajmljivače vozila i vozača, što su vozila (kategorija M1) koja imaju četiri ili do osam putničkih mjesta, dok je zakon “zaobišao” ostale kategorije prijevoza

Kako donosi Dubrovački vjesnik, Ustavni sud RH je prihvatio zajednički prigovor autotaksi prijevoznika Splita, Dubrovnika i Zagreba te ukinuo zakonom postavljeni kriterij starosti taksi vozila. Konkretnije, Ustavni sud je ukinuo kriterij starosti vozila samo za taksiste te iznajmljivače vozila i vozača, što su vozila (kategorija M1) koja imaju četiri ili do osam putničkih mjesta, dok je zakon “zaobišao” ostale kategorije prijevoza. Taksisti su naglasili kako bi primjenom nametnute odredbe već od iduće ili 2023. godine dio taksi poduzetnika morao zatvoriti obrt i potražiti novi izvor prihoda, odnosno novi posao.

Foto Dubrovački list

Predsjednik Ceha prijevoznika pri Udruženju obrtnika Splita Milivoj Topić je rekao da su Ustavnom sudu bili “sporni specifični, izričiti i nerazmjerni zahtjevi o starosti vozila samo za dvije kategorije vozila javnog cestovnog prometa jer to nadilazi samorazumljiv zahtjev za tehničku ispravnost vozila”. Od donošenja novog zakona o cestovnom prometu 2018. taksisti su ukazivali na problematične točke, a odvjetnica koja ih je zastupala, Doris Košta, također je ukazala da određene točke zakona nisu ustavne.

Foto Dubrovački list

Ustavni sud se usuglasio s tvrdnjama da neke točke zakona nisu za dobrobit hrvatskog gospodarstva i tržišnog natjecanja, pa se sporni dio zakona o starosti vozila mora brzo mijenjati. Tako dubrovački taksisti, kao i njihove kolege u Splitu i Zagrebu, poručuju: Ustavni sud je jasno rekao kako nametnuta odredba nije u skladu s zakonom. Kažu kako željno iščekuju sljedeće korake nadležnog Ministarstva, a tražit će i preispitivanje ostalih odredbi zakona. Dodaju s olakšanjem i kako veliki dio kolega više ne mora strepiti da će silom zakona okončati radnu aktivnost.

Comments

comments