U Italiji otvorena Arena budućnosti za testove EV-a

Nakon usklađivanja novih tehnologija i finog podešavanja, otvoren je kružni poligon „Arena del Futuro” koju je za testiranje indukcijskog električnog punjenja pored talijanske autostrade A35 izgradio koncesionar u suradnji sa Stellantisom i partnerima

Kružna staza koju je izgradio A35 Brebemi, koncesionar talijanske autoceste između Brescie i Milana, u suradnji sa Stellantisom i drugim međunarodnim partnerima, javnim institucijama i sveučilištima – sada je postala stvarnost. Njen je cilj testirati revolucionarno električno punjenje s dinamičkom indukcijom. Staza duga 1050 metara smještena je u zatvorenom dijelu autostrade A35 u blizini izlaza Chiari Ovest i napaja se električnom snagom od 1 MW. Arena del Futuro je tako sada spremna za terensko testiranje inovativne tehnologije koja se koristi za punjenje električnih vozila u vožnji.

Projekt ima za cilj demonstrirati beskontaktno punjenje za niz električnih vozila dok voze autocestama i cestama s naplatom cestarine, kao potencijalni put do dekarbonizacije prometnih sustava duž prometnih koridora autocesta. Projekt će omogućiti demonstraciju tehnologije bežičnog prijenosa energije (WPT) za cijeli niz električnih vozila na više načina; uključujući statički prijenos snage za ona vozila koja miruju i dinamički prijenos snage za vozila u pokretu. Projektni partneri također će istražiti napredne tehnologije povezivanja IoT-a (Internet of Things) kako bi osigurali najveću sigurnost na cestama i osigurali maksimalnu produktivnost gospodarskih vozila u implementaciji cestovnih sustava bežičnog punjenja.

Pored toga, partneri na projektu namjeravaju istražiti i optimizaciju izgradnje cesta kako bi se povećala njihova trajnost, pritom ne ometajući učinkovitost induktivnih sustava punjenja ugrađenih u navedene ceste. Kao važan korak u strategiji, planira se pokazati prikladnost tehnologije bežičnog punjenja za cijeli niz aplikacija, od osobnih vozila, kamiona, kao i za Ivecov međugradski autobus. Ovo bi trebala biti kritična prekretnica u nastojanjima da se flotnim kupcima ponudi cjelovito i besprijekorno rješenje za bežično punjenje vozila.

Comments

comments