Toyota slavi, proizveden je 10-milijunti Yaris

Višestruko nagrađivani i oduvijek popularni gradski model ostvario je impresivnu prodajnu brojku i tako se u “klubu s osam znamenki” pridružio ostalim popularnim Toyotinim modelima Corolla, Camry, RAV4, Hilux i Land Cruiser

Yaris je vodeći u klasi u pogledu inovacija i pionir po pitanju uvođenja novih tehnologija i koncepata u segment kompaktnih automobila i to već četvrtinu stoljeća, a tijekom čitavog tog razdoblja postojano je najprodavaniji Toyotin model u Europi. Zadnja generacija modela Yaris jasno je dokazala koliko se ovaj model može prilagoditi potrebama kupaca, a obitelj je proširena i 2020. godine pridružio joj se dobro prihvaćen model GR Yaris, sportski model čistih performansi, a 2021. i povišeni gradski crossover SUV, Yaris Cross koji je ekspresno osvojio srca vozača i vozačica.

Do kraja veljače 2023. godine ukupna prodaja automobila iz obitelji Yaris u Europi dosegla je 5 5155 506 primjeraka od kad je prva generacija modela Yaris plasirana na tržište 1999. godine. Godine 2022. prodajne brojke za Yaris iznosile su više od trećine ukupno ostvarenog prodajnog rezultata za sve modele Toyota u Europi, s 185 781 prodanim primjerkom modela Yaris, 156 086 prodanih primjeraka modela Yaris Cross i 5392 prodanih primjeraka modela GR Yaris, s udjelom od 8% u ukupno ostvarenoj prodaji. Proizvodnja modela Yaris započela je u siječnju 1999. godine u tvornici Takaoka, u gradu Aichi u Japanu.

Danas se Yaris proizvodi u 10 zemalja: Japanu, Brazilu, Kini, Tajvanu, Indoneziji, Maleziji, Pakistanu, Tajlandu, Francuskoj i Češkoj. Tvrtka Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) proizvodi Yaris u Europi od 2001. godine, a Yaris Cross od 2021. godine, što je godina kad je i tvrtka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) započela s proizvodnjom modela Yaris u Kolinu kako bi se zadovoljila povećana potražnja za ovim modelom u Europi. Brojka ukupno proizvedenih modela iz obitelji Yaris u Europi dosegla je brojku veću od 4,6 milijuna do kraja 2022.

Ključne komponente modela Yaris, primjerice, benzinski i hibridni električni motori i mjenjači, također se proizvode lokalno, u tvornici Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), koja istim komponentama opskrbljuje podružnice TMMF i TMMCZ. U okviru svoje misije osiguranja elegantnog i praktičnog rješenja za mobilnost koje će ispuniti potrebe modernog stila života, Yaris ima zapanjujuću povijest u uvođenju inovativnih rješenja u pogledu sigurnosti, učinkovitosti i performansi. Jubilarni 10-milijunti automobil – Yaris GR SPORT u sivoj boji Dynamic Grey – sišao je s proizvodne trake tvornice TMMF 30. ožujka, baš kao što su brojni modeli Yaris to učinili prije njega, te je isporučen francuskom kupcu iz pariške regije.

Comments

comments