Torsus Praetorian, autobus za sve terene

Autobus izgrađen na MAN-ovoj šasiji i s MAN-ovim motorom dostupan je u 20 konfiguracija i sposoban po najtežem terenu povesti do 35 putnika i pregršt njihove opreme

Češka tvrtka Torsus i njezin autobus Praetorian našli su se ovih dana na popisu dobitnika dizajnerske nagrade Red Dot, ali dizajn nije jedino što će vas najmanje zanimati na ovom vozilu. Naime, Praetorian nije obični autobus za svakodnevne gradske rute do škole ili posla nego prvoklasni terenac s 4×4 pogonom koji će svojim performansama i mogućnostima posramiti veliku većinu terenskih automobila.

Praetorian je dizajniran da sigurno prevozi ljude i opremu po najtežim zamislivim terenima, a nastao je kao nadogradnja na MAN-ovoj šasiji te koristi MAN-ov 6.9-litreni 6-cilindarski dizelski motor s 240 KS (176 kW) i 925 Nm, spojen na ZF-ov automatizirani mjenjač. Autobus ima osovinski razmak od 420 cm, stoji i vozi na 20-colnim Michelinovim off-road gumama, a razmak od tla ispod osovine mu je čak 389 mm.

Dostupan je u čak 20 specijaliziranih konfiguracija, od kampera, preko vozila za teren, pa autobusa za prijevoz skijaša na sam vrh planine. U klasični off road autobus stane 35 putnika, taman za jednu smjenu radnika u kamenolomu ili jedan vod vojnika na putu prema vojnom poligonu. Ili za nezaboravni ludi off-road izlet s ekipom i širom familijom… Također, ciljana klijentela su im organizacije poput našeg HGSS-a, bolnice i hitna pomoć za vojsku.

Ovaj jedinstveni autobus razvio je ukrajinski par – Vakhtang Dzhukashvili i Yulia Khomich, koji su 2014. osnovali tvrtku Pulsar Expo. Tvrtka isporučuje posebna vozila kao dio međunarodne tehničke pomoći. Klijenti tvrtke su takve utjecajne strukture kao što su State Department i američka veleposlanstva. Pulsar Expo je stoga 2017. godine odlučio stvoriti vozilo koje danas nema izravnog konurenta, autobus za osvajanje terenskih bespuća.

Ovaj terenski autobus već je zainteresirao vladu Bangladeša koja ih namjerava kupiti čak 105. Interes za njega postoji još u Kanadi, Novom Zelandu i Australiji a što se tiče većih narudžbi, tu sve ovisi o proizvodnim kapacitetima. Vozilo se proizvodi u pogonima tvornice u Bratislavi, Slovačka.

Comments

comments