Test T-Klasa je po svemu V-Klasa u malom

Mercedes-Benz T-klase 180d A/T Progressive je fini minivan baziran na još uvijek vrlo svježem Citanu, no s osjetno više premium naglasaka i pravog premium osjećaja u kabini, dok je potentni i štedljivi dizel prava mjera za njegovu namjenu

U sveopćoj pomami za SUV modelima zadnjih godina, neki su klasici po pitanju karoserijskih izvedbi jednostavno nestali ili će biti ukinuti u najskorije vrijeme. Mali kompakti poput Ford Fieste, ili većeg Focusa odlaze u povijest, a slično se događa i s jednovolumenima koje skoro nitko više ne proizvodi. Pa što onda kupiti ako trebate auto koji je praktičan i može prevesti cijelu obitelj s puno prtljage, a ne želite kupiti SUV? Mercedesova T-klasa mogla bi biti odgovor na vaše potrebe. Baziran na vrlo svježem Citanu, no s osjetno više premium naglasaka (iako može poslužiti za pokoju dostavu) prvenstveno je zamišljen kao jedini auto u obitelji s kojim se može sve, ili pak kao kompaktni shuttle. Nešto kao smanjena V klasa.

Tako će odlično poslužiti za svakodnevnu vožnju djece u vrtić/školu, odlazak na posao, za prevesti goste u fini hotel ili apartman, te na kraju njime otići i na zasluženi godišnji odmor, bez da puno razmišljate o količini prtljage koju ćete uzeti sa sobom. Klizna stražnja vrata na obje strane posebno su praktična na uskim parkiralištima kakvih kod nas ima u izobilju, pa će putnici na stražnjoj klupi lakše izlaziti ili ulaziti bez straha od udaranja auta do vas. Treba napomenuti da je stražnja klupa s jednostrukim sjedalnim dijelom, ali i djeljivim naslonom, no samo bočna dva imaju Isofix priključke za dječje sjedalice.

Tu su i praktični stolići za putnike straga postavljeni na stražnju stranu naslona prednjih sjedala. Duljina od 4.5 metra zakamuflirana je popriličnom visinom od preko 1.8 metara, što je garancija prostranosti u kabini, čak i za najviše putnike. Uz to, pregršt pretinaca od kojih je najveći onaj iznad vjetrobrana naslijeđen je iz teretne izvedbe, jer se u njega spremaju veći papiri poput dostavnica i sl. U svakom slučaju u T-klasi ćete moći ostaviti cijelu hrpu sitnica po raznim spremištima što je posebno poželjno kada su djeca u automobilu, pogotovo na putovanju.

Inače u T-klasi će se brzo snaći svatko tko je vozio neki od novijih Mercedesa. Materijali su osjetno napredovali u odnosu na Citan, a ekran, ventilacijski otvori i drugi detalji jasno pokazuju gdje je otišao vaš novac. U svakom slučaju zvijezda na nosu i na volanu tamo stoje s razlogom i bez obzira na porijeklo koje dijeli s Renault Kangoom i Nissanom Townstar, u T-klasi ćete se osjećati jako dobro. Kako bi se vozili mirno i sigurno tu je i sva sila sigurnosnih sustava, što je već odavno tradicija Mercedesa. To su Active Brake Assist, Blind Spot Assist, Active Lane Keeping Assist i Speed Limit Assist, ili u kombinaciji s Navigation paketom – Traffic Sign Assist…

Prtljažnik je ispod rolete volumena 520 l, a preklapanjem stražnje klupe on raste na pravi kombi volumen od 2127 l! U ponudi su benzinski i dizel motori, a kasnije će doći i električna izvedba. Ipak, mi preferiramo dizelaše za ovu svrhu i test je pokazao da smo itekako bili u pravu i da će strujići trebati još puno vremena da bi se mogli po praktičnosti i voznim karakteristikama, pogotovo dosegom, približiti dizelašima. Od dva dizela u ponudi naš je bio jači, od 116 KS. Nije to neka snaga s kojom možete očekivati sportske performanse, ali u sprezi s odličnim automatskim mjenjačem vožnja ne baš lagane T-klase (1738 kg) bit će više nego zadovoljavajuća.

U gradu se ta težina zapravo najviše osjeti kad treba napraviti neki nagli manevar, ali temperament motora više je nego dovoljan za startove i prestrojavanja. Možda ne bi naodmet bilo da su iza upravljača polugice za ručno prebacivanje stupnjeva, ali sve u svemu, može se i bez njih. Senzori i kamera za vožnju unazad olakšat će svako parkiranje, iako zapravo zbog kutijastog oblika jednom kada se naviknete, T-klasom je iznimno lako manevrirati. Na otvorenoj cesti dug međuosovinski razmak jamac je stabilne vožnje, no dosta visoka karoserija zna biti osjetljiva na bočni vjetar.

Na duljim relacijama do izražaja dolazi odlična kombinacija motora i mjenjača, što daje i solidne performanse (uz overboost kratkotrajno snaga raste na 121 KS, a okretni moment sa standardnih 270 Nm na iskoristivih 295 Nm). Drugim riječima, to znači da ćete na D1 moći prestići kamion gdje god naiđete na ravnicu od par stotina metara, što smo isprobali i u praksi. Isto tako treba reći nešto i o potrošnji. Recimo samo ovo, da smo na zagrebačkoj zaobilaznici, na popularnim „Plitvicama“ napunili T-Klasu do vrha. Od tamo smo se zaputili u Topusko i vratili natrag do Arene.

Sljedeći dan smo otišli u Liku, iza Donjeg Lapca, na izvor Une, vratili se u Zagreb i T-klasa je još pokazivala doseg od 170 km s tim istim tankom goriva! Pritom moramo naglasiti da smo vozili maksimalno koliko su uvjeti to dozvoljavali, s pretjecanjima i nimalo lakom nogom na autocesti. U praksi to je prevedeno da je potrošnja bila osjetno ispod šest litara, dok je u gradskim gužvama bila malo iznad sedam. Stoga je lako zaključiti da kada bi mi birali izvedbu T-klase, naš izbor bi svakako bio dizelaš.

Iako možda T-Klasa nije ono što zamišljate kada se spomene Mercedes, tjedan dana s njom pokazao nam je da se zapravo radi o vrlo korisnom i upotrebljivom vozilu koje nudi praktičnost, štedljivost i dašak premium klase u kategoriji u kojoj to ne očekujete. Iako cijena od 40.000 eura nije mala, u današnje vrijeme kada svaki bolji kompakt košta jednako, voziti bogato opremljenu trokraku zvijezdu s automatskim mjenjačem i dizelašem u nosu nije zanemariva stvar.

Tekst Goran, Foto Zrinka

Za: prostranost, praktičnost, kvalitetni materijali, dizajn interijera, automatski mjenjač, štedljiv motor
Protiv: nedostatak polugica mjenjača iza volana, cijena

Comments

comments