Tesla ponovno odgađa lansiranje tegljača

Američki proizvođač električnih vozila je u financijskom izvješću za II. kvartal 2021. objavio kako je program potpuno električnog tegljača Tesla Semi pomaknut na 2022., što je već drugi put da se prolongira njegov dolazak

Već su prošle četiri godine otkad je Elon Musk u svom stilu predtsavio potpuno električni high-tech tegljač Tesla Semi. Na predstavljanju prototipa je još 2017. godine tvrtka vrlo ambiciozno najavila verzije od 300 i 500 milja (480 i 800 km). Prvotno, također vrlo ambiciozno, planiran za 2019. tegljač već debelo kasni, toliko da je dobar dio proizvođača kamiona u međuvremenu predstavio svoja potpuno električna vozila. Pred dvije godine Tesla je prebacio plan na 2021. godinu, ali to se neće dogoditi usprkos tome što smo početkom ove godine vidjeli redizajnirane prototipove druge generacije.

Neki su čak predviđali da će proizvodnja u prosincu 2021. godine doseći 100 jedinica tjedno. Još nije kasno, ali šanse da se to dogodi su minimalne. Proizvođač objašnjava da se mora usredotočiti na druge projekte, ovisno o “mnogim novim proizvodima i proizvodnim tehnologijama, stalnim izazovima vezanim za opskrbni lanac i regionalnim dozvolama [tvornica Giga Berlin]”. Prije svega, Tesla pokušava započeti proizvodnju Modela Y (s megakastingima i strukturnim paketom baterija, koji se sastoji od 4680 cilindričnih baterijskih ćelija) u Njemačkoj i Austinu u Teksasu do kraja ove godine 2021. Dostupnost 4680 ćelija vrlo je ograničena, i to je također glavni čimbenik koji utječe na program Tesla Semi.

Elon Musk: “Trenutno smo previše ograničeni s baterijama, ali sljedeće godine je to vjerojatno ok” Kasnije je pojasnio da će 2022. godine biti lakše pokrenuti Semi. Drugim riječima, to nije veliko iznenađenje, ali pomalo tužno što slijedi još jedna godina čekanja da Tesla uđe u novi tržišni segment, kao i uvijek nečim posebnim. Na čekanju je i futuristički pickup Tesla Cybertruck – dodijeljen pogonu Giga Austin – doći na red nakon modela Y. No, zbog ograničene dostupnosti baterija i lansiranje Modela Y do kraja 2021. zvuči izazovno. Možda nas iznenade s nekim simboličnim početkom proizvodnje Cybertrucka, ali prave brojke se očekuju ipak u 2022.

Comments

comments