Škoda H’CITY; gradski autobus na vodik

Češki proizvođač je, u okviru svojih New Energy Vehicle rješenja, pripremio niskopodni 12-metarski gradski autobus pokretan gorivnim ćelijama i s autonomijom od 350 kilometara

Među premijerama sajma autobusa InnoTrans 2022. koji se održava krajem rujna u Berlinu svakako se izdvaja ovo veliko iznenađenje iz Češke. Riječ je o moderno dizajniranom gradskom 12-metarskom autobusu s inovativnim pogonskim sustavom na vodik, u kojemu gorivne ćelije napajaju bateriju koja pokreće elektromotor snage 160 kW, za maksimalnu brzinu do 80 km i doseg od 350 km.

Rezervoari za vodik imaju zapreminu od 39 l, a prednost ove vrste enegenta u odnosu na baterijske električne autobuse je mogućnost brzog punjenja goriva za svega nekoliko minuta.

Karoseriju i interijer dijeli s baterijskim električnim autobusom E’CITY, ovisno o konfiguraciji nudi 26 – 30 sjedala, a ukupni dozvoljeni kapacitet je 85 putnika. U serijskoj opremi dolazi sklopiva rampa za pristup invalidskim kolicima (dva mjesta za injih u sredini), te funkcija nginjanja (kneeling).

Autobus H’CITY je dugačak 12.020, širok 2.550 i visok 3.430 mm, sa ukupnom dopuštenom masom od 11.500 – 13.000 kg. Više podataka i fotografija bit će dostupno nakon premijere u Berlinu.

Comments

comments