Setra slavi 70. rođendan

S ukupno šest serija modela u proteklih sedam desetljeća, ova renomirana marka sa sjedištem u Ulmu redovito je postavljala standarde u europskoj industriji autobusa i imala presudan utjecaj na razvoj čitave djelatnosti

Priča o Setri započela je danas već davne 1951. godine kada je u tvornici Kässbohrer sa sjedištem u Ulmu predstavljen autobus s oznakom S 8, i istovremeno su marki dali današnji naziv: Setra. To je skraćenica od “selbsttragend”, njemačke riječ za samonosivo, u odnosu na monokoknu konstrukciju autobusa. Ovaj prvi autobus serijski autobus sa samonosivom karoserijom, straga postavljenim motorom i izravnim pogonom na stražnju osovinu, predstavljen je široj javnosti iste godine, na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu.

Samonosivi okvir autobusne karoserije

Prvi autobusi Setra pomogli su osigurati da samonosivi princip konstruiranja doživi brzi prodor na tržište. Model S 10 bio je drugi Setrin autobus nakon S 8 i postao je istinski besteller. Karoserija je bila duža od prethodnice, s maksimalno deset redova sjedala i većim prednjim prevjesom. Prvi modularni sustav Setra je pokrenula 1959. godine, i u to je vrijeme to bio potpuno novi pristup dizajnu autobusa. Zahvaljujući njihovom dobro promišljenom modularnom principu, bilo je moguće posebno učinkovito proizvoditi vozila. Tako su već tada svakodnevno iz proizvodnih hala na ceste silazila po četiri nova autobusa.

Setra S 8 (1955)

Prijelaz sa serije modela Setra 10 na novu seriju 100, 1967. godine je označio daljnji razvoj u industrijalizaciji proizvodnje autobusa u tvrtki. Svih devet modela ove serije proizvedeno je od brojnih zajedničkih dijelova iz Setrinog drugog modularnog sustava. Izgled autobusa u seriji modela 100 karakterizirali su kutniji oblik, veći stupanj udobnosti, veći putnički prostor i veći prostor za glavu u unutrašnjosti. Zapravo, tada su autobusi dobili formu čije osnove se drže i danas.

Setra 100 (1967)

Deset godina kasnije, 1976., pokrenuta je serija Setra 200 sa šest različitih modela. Vozila treće generacije Setre impresionirala su klasičnom elegancijom u linijama svog dizajna, koji je bio usmjeren prema zadržavanju vrijednosti i praktičnosti. Mekane linije, glatki prijelazi i jasne konture u skladu su s osnovnim principima dizajna vozila koji su se tada javljali. Autobusi serije 200 također su imali odvojeni ventilacijski sustav i grijanje za vozača i kokpit, što je uključivalo i intenzivno odmagljivanje vjetrobranskog stakla.

Setra S 215 HD (1976)

Nakon čak šest godina razvoja, 1991. je u Ulmu lansirana serija 300. Jedna od najupečatljivijih karakteristika novih autobusa bila je prepoznatljiva bočna linija koja se uzdizala iza prostora kokpita, kao i potpuno prerađeni integrirani sustav ogledala koji je ovoj seriji modela dao jedinstveno “lice”. Smještena u uvijenim integriranim nosačima, grijana vanjska ogledala su se mogla podešavati iznutra i pružala su vozaču izvrstan pogled uz obje strane autobusa. Još jedna važna značajka bio je kokpit s ergonomskim dizajnom, u kojem su najvažniji pojedinačni instrumenti bili smješteni u vozačevo primarno vidno polje.

Setra S 315 HDH/2 (1996)

Dok su turistički autobusi serije 300 zauzimali svoje mjesto na europskom autobusnom tržištu, razvojni odjel je radio na lansiranju novih modela za tržište višenamjenskih autobusa za redovne linije prijevoza, međugradske operacije i izlete. Načelo modularnog dizajna značilo je da se tri različite vrste autobusa mogu izraditi na temelju samo jednog modela. Svi su imali istu osnovnu strukturu i ovjes, ali su imali različite putničke odjele. Počevši od serije 300, asortiman Setrinih autobusa sada je klasificiran u tri kategorije. TopClass, ComfortClass i MultiClass, kako bi se pojednostavio pregled ponude modela.

Desetljeće kasnije, 2001., Setra je predstavila TopClass 400, najavivši novu dimenziju u dizajnu turističkih autobusa, koji je zajamčio putovanje po najvišim standardima za vozača i putnike. Dizajn je karakterizirala bočna kromirana linija, poznata kao “La Linea”. Paleta modela je 2004. proširena serijom turističkih autobusa ComfortClass 400. I konačno, u rujnu 2005. pridružili su im se međugradski autobusi serije MultiClass 400. Serija 400 obuhvaćala je ukupno više od 20 modela.

Setra ComfortClass 500 (2012)

Setra ComfortClass 500 predstavljena je 2012. godine nakon četverogodišnje razvojne faze koja je uključivala sveobuhvatna ispitivanja potpuno novorazvijenog vozila. S ovom vizionarskom serijom modela su postavili nova mjerila kad je riječ o ekonomskoj učinkovitosti, kvaliteti, udobnosti i sigurnosti. Ovi vrhunski turistički autobusi impresioniraju aerodinamički optimiziranim dizajnom, koji je razvijen tijekom opsežnog postupka u vjetrovnom tunelu, a prepoznatljivi su po bočnoj liniji koja se straga spušta prema dolje.

Setra S 531 DT i TopClass 500

To je snažna poveznica s prvom Setrom, S 8. Elegantna vozila TopClass 500 uslijedila su 2014. godine. Trenutni predvodnik game vozila ove tradicionalno moderne marke autobusa je dvokatni S 531 DT, koji se ostatku obitelji pridružio 2019. Dvospratni autobus mjeri veličanstvenih četrnaest metara dužine i četiri metra visine, s dopuštenom ukupnom težinom od 26 tona. U modernom pakiranju kombinira sigurnost s udobnošću, učinkovitošću i svestranošću.

Comments

comments