Scania predstavila digitalni “Smart Dash”

Švedski proizvođač kamiona i autobusa je prikazao teaser kako će izgledati nova digitalna kontrolna ploča, nazvana Smart Dash, koja se već sada može naručiti, a ugrađivat će se u kamione koji će se proizvoditi od 2024. godine

Smart Dash je razvijen u skladu sa Scanijinim modularnim sistemom za digitalna rješenja, a bit će dostupna s različitim performansama, ali sa zajedničkom modularnom strukturom, čime će se osigurati besprijekorna koegzistencija s drugim digitalnim rješenjima (aplikacijama), kao što su My Scania ili Scania Driver App. Naime, novi EU propisi o sigurnosti, učinit će da nove sigurnosno orijentirane funkcije budu obvezne za teška komercijalna vozila, od srpnja 2024. Novi propisi UNECE R155 i R156 primjenjivat će se i na tehnologije kibernetičke sigurnosti, s ciljem sprječavanja i ublažavanja neovlaštenih radnji u vozilima.  

Scania je razvila novu arhitekturu elektronskog sustava uobičajenu i za kamione i za autobuse. Ova nova arhitektura omogućuje bržu komunikaciju, te višu razinu cyber sigurnosti, usklađenu s novim zahtjevima. Novi Scania Smart Dash će koristiti brzu 5G konekciju, a omogućit će i OTA (Over The Air) ažuriranja, bežičnim putem, bez posjete servisnoj radionici, te poboljšati HMI (Human Machine Interface) rješenja. Korisnici Scania Smart Dasha će moći koristiti Connected maps za svoj navigacijski sustav, koji će se također ažurirati bežičnim putem (OTA).

Comments

comments