Renaultov električni udar

Konačno i kod nas Renault predstavio svoju paletu električnih vozila , a koja smo imali priliku i provozati ulicama Zagreba

Elektroautomobili su i kod nas uzeli sve više maha, grade se punionice uzduž glavnih prometnih pravaca i u gradovima, a sve zajedno to je jedan veliki proces koji je ujedno i pokretač gospodarstva. Renault je čekao pravi trenutak kako bi i kod nas komercijalizirao gotovo čitavu paletu svojih elektromobila a uz početak prodaje imali smo ih priliku i isprobati u urbanom okruženju.

Najprodavaniji električni automobil u Europi, Zoe, s 400 kilometara ima najveći domet s jednim punjenjem od svih konkurentskih serijskih vozila na električni pogon. To je jednako stvarnom dometu od 300 kilometara u gradskim ili prigradskim naseljima. Za to je najzaslužnije nova baterija od 41 kWh što je gotovo dvostruko više od standardne Zoejeve baterije kapaciteta 22 kWh. Cijena Renault Zoe kreće od 231.900 kn za osnovni model s 22 kWh baterijom, dok verzija s jačom baterijom, od 41 kWh stoji od 249.900 kn naviše.

Simpatični Twizy dolazi u dvije izvedbe, od kojih je prva Twizy 45 s motorom od pet konjskih snaga i maksimalne brzine 45 km/h i pripada u europsku klasu „S“ koju u EU smiju voziti mlađi od 16. godina. Druga izvedba je sa sinkronim električnim motorom od 17 KS i postiže brzinu od 80 km/h. Po dimenzijama je tek nešto veći od klasičnih skutera, no za razliku od njih ima pravi automobilski volan i papučice, pa čak i zračni jastuk za vozača. Baterija kapaciteta 7 kWh smještena je ispod vozačkog sjedala, što omogućava autonomiju od maksimalno 100 km vožnje. Punjenje baterije iz kućne utičnice do pune vrijednosti traje oko tri i pol sata. Za gradsku dostavu je predviđen model Twizy Cargo, koji umjesto stražnjeg sjedala ima prtljažnik obujma 180 litara i nosivosti 75 kg. Prtljažniku se pristupa kroz posebna vrata na stražnjem kraju koja se mogu zaključati a dostupan je u inačicama Life 45 i 80. Cijene putničke izvedbe kreću od 76.900 kn za model Life s pet konjskih snaga dok za model s jačom baterijom i 17 KS treba izbrojati od 94.900 kuna naviše. Twizy cargo stoji 81.900 kn naviše.

Novi Kangoo Z.E. poboljšana je inačica najprodavanijeg malog dostavnog vozila na električni pogon u Europi proteklih šest godina. Nova baterija i elektromotor omogućuju mu 50 % veći domet koji u odnosu na 170 km prethodne generacije sada dostiže 270 km. Tako sada postiže najveći domet od bilo kojeg drugog električnog lakog gospodarskog vozila na tržištu. Nudi se u svim karoserijskim izvedbama kao i Kangoo s klasičnim motorom.

 

Comments

comments