Renault Trucks širi ponudu električnih kamiona

Francuski proizvođač i dalje razvija svoju paletu električnih vozila kojoj se sad pridružuje verzija od 18 tona, a ujedno je proširen raspon međuosovinskih razmaka i ponuđen posebni priključak za hlađenu nadogradnju

Serijska proizvodnja 18-tonskog električnog kamiona D Wide Z.E. započela je u tvornici Renault Trucks u Blainville-sur-Orneu (Calvados), gdje se D Z.E. i D Wide Z.E. proizvode od 2020. godine. Opremljen s dvoosovinskim podvozjem za poboljšanu upravljivost, 18-tonski D Wide Z.E. je idealno vozilo za distribuciju s temperaturnom kontrolom i optimiziranim korisnim opterećenjem. Osim toga, Renault Trucks je dizajnirao novi sustav za povećanje energetske učinkovitosti potpuno električnih kamiona opremljenih rashladnom nadogradnjom. Svi kamioni D Z.E. i D Wide Z.E sada su dostupni s opcijom spajanja hladnjače, koja energiju potrebnu za rashladni sustav dobija izravno iz baterija vozila od 600 V. Novi model pokreću dva elektromotora ukupne najveće snage od 370 kW (503 KS), odnosno kontinuirane snage od 260 kW (354 KS), uz najveći okretni moment od 850 Nm.

Mjenjač je dvostupanjski, a motori crpe snagu iz litij-ionskog baterijskog bloka koji, ovisno o potrebi, može biti od 200 kWh ili 265 kWh. Operativni doseg je od 100 km kod sakupljanja otpada do 180 km kod distribucije. Radi poboljšane upravljivosti, Renault Trucks je također proširio raspon međuosovinskih razmaka dostupnih za svoje D i D Wide Z.E., od 3900 mm do 6800 mm, optimizirajući raspodjelu opterećenja za pokrivanje više aplikacija. Osim distribucije, očekuju veliki interes za lakim konstrukcijama, nadogradnjama za skupljanje sortiranog otpada, i generalno u svim vrstama urbanih aplikacija. Od 2023. godine, električna ponuda Renault Trucksa bit će dostupna za sve sektore, od distribucije do građevine, a za međugradske udaljenosti pripremaju i Z.E. tegljač.

Comments

comments