Rasco predstavio električnu čistilicu Lynx Charge

Vozilo namijenjeno održavanju javnih površina u potpunosti je razvijeno u Hrvatskoj, gdje je zbog vrlo složene tehnologije proizvođač iz Kalinovca uspješno ostvario suradnju sa zagrebačkim FER-om

Da Hrvatska ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija, potvrđeno je danas u zagrebačkoj Laubi gdje je predstavljena prva hrvatska kompaktna čistilica na električni pogon, Lynx Charge. Ovo samohodno vozilo namijenjeno održavanju javnih površina, razvio je jedan od najvećih europskih proizvođača komunalne opreme, tvrtka Rasco iz Kalinovca, u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

Inovacija je sufinancirana sredstvimaiz Europskog fonda za regionalni razvoj. Lynx je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen svjetskom tržištu. Tvrtka je prije dvije godine predstavila ovo vozilo u dizelskoj varijanti i ostvarila s njime zapažen rezultat zahvaljujući njegovim kompaktnim dimenzijama i jedinstvenim tehničkim rješenjima. Od električne verzije očekuju još više, budući da tržište ekoloških vozila raste brže od onih koja pokreću fosilna goriva.

Baterija kapaciteta 72,5 kWh omogućava rad kroz cijelu smjenu bez potrebe za punjenjem. Autonomiji doprinose spremnik za otpad od dva kubična metra i 400 litara vode pohranjene u dvostrukim spremnicima. Čistilica se kreće pomoću elektromotora snage 55 kW, a još dva elektromotora od 18,5 i 11,5 kW služe za pogon usisnog sustava i ostalih funkcija. Sve je to integrirano u kompaktno vozilo dužine 4,5 i širine samo 1,3 metara, koje je nevjerovatno okretno, zahvaljujući i upravljaču koji zaokreće sva četiri kotača pa se doslovno okrene u mjestu.

„Lynx Charge ima gotovo sve sustave koje ima i električni automobil, što ga čini izrazito složenim proizvodom. Na njegovom smo razvoju radili tri godine i on je zajedno s dizelskom verzijom, kruna 30-godišnjeg rada kompanije. Ova hrvatska inovacija namijenjena je čišćenju urbanih sredina, pa vjerujemo da će interes za njega pokazati i naši gradovi i općine. Mi ćemo ga kroz našu distributivnu mrežu ponuditi na više od 40 tržišta svijeta, no bilo bi nam drago da prednosti ovakvog ekološkog vozila prepoznaju i hrvatske komunalne službe“ – rekao je na predstavljanju predsjednik uprave Ivan Franičević.

Dodao je i kako je kako je Rasco jedna od najbrže rastućih kompanija u industriji komunalnih vozila, i jedini značajan igrač koji se probio iz lokalnih okvira na globalno tržište s ovim tipom opreme u zadnjih 30 godina. Rasco inače proizvodi 80-ak različitih proizvoda za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture – od autocesta, preko brzih cesta i urbanih sredina, pa sve do šumskih putova i vodotokova. Njihovi pogoni u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji zapošljavaju više od 400 ljudi. Na lokalnoj razini jedan su od pokretača razvoja sjeverozapadne Hrvatske, dok im je cilj postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi.

Comments

comments