Prodaja kamiona raste, prihodi bolji 45 posto

Poput konkurenata Daimler Trucka i Tratona, i Volvo je imao problema s nestašicom poluvodiča i premećajima u širem opskrbnom lancu, kao i s prenapregnutim kapacitetima za prijevoz tereta zbog pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini

Švedski proizvođač kamiona AB Volvo preliminarno je izvijestio o skoku dobiti i prihoda u prvom tromjesečju unatoč uskim grlima u opskrbi i većim troškovima. Prilagođena operativna dobit Volva porasla je u tromjesečnom razdoblju do kraja ožujka za 45 posto, na 18,4 milijarde švedskih kruna (1,76 milijardi dolara). Neto prihod poskočio je za 24,8 posto, na 131,4 milijarde kruna. Prilagođena operativna margina porasla je s 12,0 na 14,0 posto, rezultati u dva glavna poslovanja grupe, proizvodnji kamiona i građevinske opreme, bili su znatno bolji nego na početku prošle godine.

U odjelu kamiona neto prihod uvećan je za 28,7 posto, na 89,6 milijardi kruna. Operativna dobit poskočila je za 50 posto, na 12,7 milijardi kruna. Još u siječnju kompanija je upozorila da i dalje očekuje “poremećaje, zastoje i veće troškove”, a pritisak bi trebala pojačati inflacija i energetska kriza. U preliminarnom izvješću za prvo tromjesečje nisu naveli što je donijelo zaokret u njihovu poslovanju i nisu željeli ništa komentirati.

Comments

comments