Prijevoznici autobusima blokirali dijelove Zagreba

Dovedeni pred zid i frustrirani situacijom u kojoj se nalaze već više od godinu dana, povremeni prijevoznici u Zagrebu su danas organizirali prosvjed, gdje ih je policija spriječila da se s par autobusa odvezu na Markov trg

Još od početka krize povremeni prijevoznici, koji uglavnom prevoze turiste, ukazuju u kojoj neprilici su se našli. Oni su dio turističkog sektora i žale se da su njihovi gubici veći od gubitaka ostalih grana industrije. Stoga su  su danas autobusima blokirali dijelove Zagreba tvrdeći da im leasing kuće oduzimaju vozila jer ne mogu plaćati rate, a vlada im ne pomaže. Uz ostalo su prosvjedovali na cesti ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje je Vlada održavala sjednicu. Htjeli su i s tri busa na Markov trg, ali policija je blokirala pristup jer prosvjed nije prijavljen. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je kako je ministarstvo izradilo “određene prijedloge rješenja problema”, a išlo bi se prema financiranju dijela fiksnih troškova. Rate im se, kaže, ne mogu platiti, ali može dio fiksnih troškova. Kazao je da zakonski nije moguće produljenje moratorija na ovrhe.

Tvrdi da je osobno kontaktirao sve leasing kuće, pisao im i molio da se strpe, te da su neke pozitivno reagirale, a neke se nisu ni odazvale. “Pokriti se možete koliko je deka dugačka i nije da netko ne želi pomoći. To su sredstva i to ne mala sredstva koja morate osigurati. I to ne samo za povremene prijevoznike nego za sve one čiji je prihod pao više od 75 ili 80,85 posto!”, kazao je ministar Butković. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da će se razgovori s povremenim prijevoznicima nastaviti tijekom sljedećeg tjedna. I on je svjestan njihovih problema i činjenice da njihovi krediti i rate za leasing polako dolaze na naplatu s obzirom da su moratoriji na te leasinge završili.”Naša ideja s kojom smo krenuli u ovu covid krizu je da svima onima koji su s tom covid krizom pogođeni na neki način pokušamo pomoći. U najvećoj mjeri smo u tome uspjeli što pokazuju makroekonomski pokazatelji, posebice oni vezani uz zaposlenost, odnosno prosječna primanja”, zaključio je Ćorić. 

,

Comments

comments