Prijedlog licenci EK zanemaruje vozače autobusa

Prijedlog Europske komisije za reviziju Direktive o vozačkim dozvolama ima mnogo obećavajućih aspekata koji mogu riješiti kronični nedostatak vozača u sektoru prijevoza robe. Ali potpuno zaostaje kada je riječ o prijevozu putnika

Europska komisija je pred nekoliko dana objavila svoj prijedlog EU Direktive o vozačkim dozvolama. Industrija je željno iščekivala konkretna rješenja za jednu od najvećih prijetnji cestovnom prijevozu: nedostatku vozača. IRU-ovo izvješće o nedostatku vozača za 2022. pokazalo je da u Europi nedostaje oko 600.000 vozača i predviđa da će taj broj, s obzirom na trenutne trendove, dosegnuti gotovo dva milijuna do 2026.

Predviđeno povećanje posljedica je sve starije populacije vozača, zajedno s niskim udjelom mladih vozača. Diljem EU samo je 6% profesionalnih vozača mlađe od 25 godina. Revizija vozačkih dozvola EU-a pruža mogućnost uklanjanja jedne od glavnih prepreka mladim ljudima da se pridruže profesiji: jaz između dobi u kojoj završavaju školu i kada im je dopušteno da postanu profesionalni vozači. Time se također može olakšati pristup tržištu EU-a vozačima iz trećih zemalja, povećavajući broj vozača u EU-u.

Novi prijedlog nedvojbeno je razjasnio da je minimalna dob za vozače kamiona 18 godina. Ovo je veliki pozitivan korak na koji industrija cestovnog prometa već dugo poziva. Komisija je također preporučila da se 17-godišnjacima omogući da započnu obuku prateći iskusne vozače i kroz naukovanje. No, takva izmjena nije uključena za sektor putničkog prijevoza. Ravnateljica pravne službe IRU-a u EU Raluca Marian rekla je: „Pozdravljamo prijedlog Europske komisije da se mladim ljudima pruži prilika da postanu vozači kamiona. To će uvelike doprinijeti smanjenju ‘jaza između škole i kotača’.”

“Prijedlog Komisije užasno zaobilazi putnički prijevoz”, dodala je. “Vidimo dobro obučene 18-godišnjake i žene kako sigurno voze autobuse u nekim državama članicama, dok je u mnogim drugim minimalna dob između 21 i 24 godine. Prijedlog ne postavlja 18 godina kao nedvosmislenu minimalnu dob za vožnju autobusa. Posljedično, nije se poduzelo nikakve korake u rješavanju sve ozbiljnijih problema s nedostatkom vozača koji ometaju kolektivnu mobilnost građana EU-a.”, dodala je.

S pozitivne strane, IRU cijeni otvorenost Europske komisije za poziv sektora da poveća krug vozača olakšavanjem pristupa vozačima iz trećih zemalja profesiji u EU. “Prijedlog otvara novi put za usklađivanje zahtjeva za priznavanje vozačkih dozvola iz zemalja izvan EU-a. Iako se popis zemalja i konkretni uvjeti moraju dodatno odrediti na temelju čvrstih sigurnosnih kriterija, već vidimo pozitivan korak u olakšavanju državljanima trećih zemalja da postanu profesionalni vozači u EU i u nadopunjavanju fonda profesionalaca u EU, rekla je Raluca Marian.

Comments

comments