Početak karijere za električni Nissan Townstar Van

Samo nekoliko dana nakon proslave Svjetskog dana električnih vozila, još početkom rujna, Nissan je najavio početak proizvodnje svog potpuno novog i 100% električnog modela koji će se prodavati na odabranim europskim tržištima

Svjetska premijera s testnim vožnjama održana je početkom veljače u Valenciji, a prodaja na “odabranim” tržištima je uslijedila nedugo nakon toga. Predstavljajući veliki napredak prema ostvarenju Nissanove Ambicije 2030., dostupnost potpuno novog Townstar EV na tržištu označava posljednju prekretnicu u nastojanju tvrtke da elektrificira svoju liniju i pridonese svom cilju neutralnosti ugljika do 2050. Pri tome za kupce pruža sve više rješenja za e-mobilnost kako bi se lakše prilagodili promjenjivim propisima o emisijama, povećanoj urbanizaciji i rastu e-trgovine.

Townstar EV temelji se na uspjehu malog kombija e-NV200, električnog pionira u klasu. Potječući iz Nissanove stručnosti u električnim lakim gospodarskim vozilima (e-LCV), projektiran je za sposobnost, pouzdanost i održivost, imajući prije svega na umu želje i potrebe vlasnika tvrtki. Izrađen je na zajedničkoj CMF-C platformi i proizvodi se u Centru izvrsnosti za male kombije Alijanse Renault-Nissan u Maubeugeu u Francuskoj.

Potpuno električna verzija potpuno novog Townstara EV ima pogonski sklop optimiziran s inteligentnim upravljanjem energijom i toplinskim hlađenjem baterije. Zahvaljujući svom aerodinamičnom dizajnu i učinkovitosti koju stvara, ovaj laki van može postići autonomiju dometa do 300 km (WLTP ciklus). Isporučujući 122 KS i 245 Nm okretnog momenta, baterija Townstar EV od 45 kWh može prihvatiti AC punjenje (11 kW ili 22 kW) ili DC brzo punjenje (CCS format), 50 kWh. Potonje omogućuje korisnicima da napune bateriju od 15% do 80% u samo 37 minuta.

Townstar EV ima svjež stil koji podsjeća na druge Nissanove elektrificirane modele. Aerodinamični prednji “štit” ima zamršeni Kumiko uzorak, koji odražava Nissanov japanski DNK i daje vozilu gotovo premium dojam. U unutrašnjosti, u prvi plan se stavlja zadovoljstvo kupaca i ergonomiju. S više od 20 tehnoloških značajki, uključujući ugrađenu uslugu povezivanja i dostupnu 10-inčnu digitalnu instrument ploču, Townstar EV predstavlja najnapredniji kombi u Nissanovoj trenutnoj liniji lakih gospodarskih vozila.

Tako 100% električni Townstar u liniju lakih gospodarskih vozila uvodi Nissanov napredni sustav pomoći u vožnji ProPILOT Assist. Ova tehnologija, zajedno s Nissanovom posebnošću, Intelligent Around View Monitorom (AVM), pruža vozačima dodatnu podršku. Dodatno, za poboljšanu udobnost u kabini, dostupni su grijani upravljač, vjetrobransko staklo i prednja sjedala. U međuvremenu, dizalica topline poboljšava i učinkovitost i udobnost pri nižim temperaturama distribucijom topline iz baterije u kabinu.

Niz naprednih tehnologija za pomoć vozaču uključuju upozorenje na mrtvi kut, parkiranje bez ruku, aktivni tempomat, inteligentno kočenje u nuždi s detekcijom biciklista i pješaka, pomoć pri bočnom vjetru i pomoć pri ljuljanju prikolice. Ovisno o specifikacijama, ostale značajke uključuju nosivost između 600 i 800 kg i kapacitet vuče do 1.500 kg. Svestrani prtljažni prostor Townstar EV kreće se između 3,3 i 4,9 kubičnih metara (kratka i duga verzija), što je dovoljno za prijevoz dvije euro palete.

Svaki Nissanov LCV može se pohvaliti vodećim jamstvom u industriji od pet godina ili 160.000 km. Townstar EV proširuje ovu ponudu s 8-godišnjim jamstvom na stanje baterije do 70%. Osim toga, Nissan ima za cilj postati istinski održiva tvrtka i radi na sveobuhvatnom energetskom ekosustavu električnih vozila. “Naša stručnost u elektrifikaciji i vodstvo u segmentu e-LCV bili su kritična komponenta u razvoju potpuno električne verzije Townstara”, rekla je Emmanuelle Serazin, direktorica LCV i korporativne prodaje, Nissan Europe.

Dodaje i kako su u Nissanu uvjereni da niz naprednih sigurnosnih značajki, svestranih konfiguracija i praktičnih mogućnosti Townstar EV-a odgovara održivom poslovanju. Također kaže i da je Townstar EV osmišljen kako bi zadovoljio potrebe Nissanovih kupaca i sve veću potražnju za održivim pogonskim rješenjima. “Asortiman koji je vodeći u klasi našeg potpuno električnog Townstara pomoći će još više LCV-a vlasnici otkrivaju prednosti elektrifikacije dok podržavaju razvoj okoliša europskih gradova!”, ističe za kraj.

Comments

comments