Peugeot e-Expert stigao na hrvatsko tržište

S prvim danom svibnja službeno kreće komercijalizacija Peugeotovog električnog vana koji će biti dostupan kao Furgon i Produljena kabina u dvije izvedbe, te s dvije različite snage baterije

Ponudu lakih komercijalnih vozila Peugeot upravo proširuje električnim vanom, dobitnikom priznanja za Međunarodni van godine. Ovakvo vozilo je vrlo smislen izbor kad se uzme u obzir podatak kako gotovo 80% vozača komercijalnih vozila dnevno prođe manje od 200 km, što je doseg većine današnjih električnih vozila. K tome, gradska središta postaju sve više ograničena za vozila s toplinskim motorima, a neka omogućavaju pristup isključivo električnim vozilima. Električni Expert je zadržao prednosti klasičnog modela, uključujući i verziju Compact koja je jedinstvena u ovom segmentu i posebno prikladna za uske ulice i zagušene gradske centre.

Pokreće ga elektromotor s najvećom snagom od 100 kW (136 KS) i najvećim okretnim momentom od 260 Nm kojeg razvija u čitavom polju okretaja. Nudi tri postavke načina rada: Eco (60 kW) za optimizaciju dosega; Normal (80 kW) koja je pogodna za svakodnevnu upotrebu, te Power koja optimizira performanse prilikom prijevoza teških tereta. Ovisno o potrebama kupaca, ima dvije mogućnosti kapaciteta baterije, 50 kWh i 75 kWh. Kompaktni i standardni modeli dostupni su s baterijom od 50 kWh, s dosegom do 230 km prema WLTP protokolu. Standard i Long se mogu opremiti baterijom od 75 kWh s dometom do 330 km, također prema WLTP-u.

Napredna platforma je omogućila smještaj baterija ispod podnice tako da je volumen teretnog prostora jednak onome u verzijama s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Nosivost je prilagođena električnoj verziji, nešto je manja zbog težine baterija, i može biti najviše do 1275 kg. ovisno o modelu. Moguće je nekoliko načina punjenja baterija: zidna kutija (wallbox) od 7,4 kW će s jednofaznim ugrađenim punjačem potpuno napuniti bateriju od 50 kWh za 7:30 sati, dok će punjenje baterije od 75 kWh trajati 11:20 sati.
Wallbox od 11 kW će s ugrađenim trofaznim punjačem manju bateriju napuniti za pet sati, a veću za 7:30 sati.

Pored toga, sustav hlađenja baterije omogućuje korištenje javnih brzih punjača od 100 kW i postizanje 80% napunjenosti u 30 minuta (baterija 50 kWh) ili 45 min. (baterija od 75 kWh).  Omogućeno je i programiranje punjenja: s priključenog navigacijskog zaslona ili s aplikacije MyPeugeot putem smartfona (ovisno o verziji). Ovaj sustav također omogućuje pokretanje ili odlaganje punjenja u bilo koje vrijeme i provjeru stanja napunjenosti. Dostupan je kao Furgon i Produljena kabina u dvije izvedbe: Standard i Long, te cijenom od 276.400 kn bez PDV-a. Kao i sva laka gospodarska vozila Peugeot, novi e- Expert prilikom kupnje ima besplatnu registraciju.

Comments

comments