Pet zanimljivosti o rabljenim automobilima u 2021.

Tržište automobila svake se godine ubrzano mijenja, ali neki trendovi i najčešće prevare prodavača ostaju isti. IT tvrtka za obradu podataka carVertical objavila je godišnje izvješće sa statističkim podacima za automobile

Tvrtka Carvertical prikuplja informacije o vozilima iz različitih baza podataka pomoću broja šasije, i generira izvješća o povijesti automobila. Sve se te činjenice temelje na temeljito obrađenim i segmentiranim podacima carVerticala, pa predstavljaju pravu enciklopediju znanja i informacija kako o pojedinim markama, tako i modelima. Neki bi iz tih podataka mogli iščitati i stereotipe o njihovim vozačima, ali to je već tema za neka druga istraživanja. Ovog puta izdvojili su pet zanimljivih činjenica koje se tiču rabljenih automobila, a izvedene su iz podataka za 2021. godinu.

1. Na tržištu su najčešće oštećeni BMW automobili
Možda i nije iznenađujuće da su BMW automobili na vrhu liste po oštećenjima – 47,77% svih BMW-a na tržištu je oštećeno. Podaci o visini oštećenja još su impresivniji: sva izvješća zajedno dosežu štetu u iznosu od 3.282.580.416 EUR. Zanimljivo je da nisu svi automobili sudionici prometnih nesreća toliko često koliko neki drugi. Na primjer, samo 29,53% automobila Fiat nije uspjelo izbjeći sudar.

2. Prevara s brojačem kilometara i dalje je iznimno česta: 18,5% svih provjerenih automobila ima lažna očitanja
Prema izvješćima o povijesti automobila generiranim tijekom godine, vraćanje kilometraže jedan je od najčešćih načina na koji se varaju kupci automobila. 18,5% svih izvješća iz prošle godine pokazalo je znakove krivotvorenja mjerača kilometara. Brojčano gledano, to je 7.112.444.874 ukupno vraćenih kilometara na provjerenim vozilima.

3. Najčešće se krade Škoda Octavia
Lopovi su nastavili krasti i u 2021. godini, a sumnjivi prodavači nastavili su nuditi takve automobile. Najbolji način za izbjegavanje ukradenih automobila jest provjera povijesti automobila. Prošle je godine tvrtka koja pruža izvješća o povijesti automobila generirala 672 izvješća o automobilima koji su označeni kao ukradeni. Ovi su podaci pokazali da se najčešće krade Škoda Octavia, s 38 ukradenih vozila. Sudeći prema izvješćima, vjerojatnost krađe Octavije je 3,75 puta veća nego krađa susjedova BMW-a serije 3. To znači da vlasnici Škole trebaju biti posebno oprezni i dobro brinuti o svojim automobilima.

4. Omiljeni automobili 2021.: BMW, Volkswagen i Audi
Prema podacima iz izvješća, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila. Ove tri marke zajedno čine 13% svih automobila provjerenih putem platforme. BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5% svih carVerticalovih izvješća. VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15. Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

5. BMW je najstariji od svih provjerenih automobila
Broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog auta. 40,38% BMW auta koje ste provjeravali 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine. Istovremeno, za VW i Audi ti brojevi iznose samo 14,56% i 19,97%. A postotak starijih automobila još je niži kod proizvođača kao što je Citroën – samo 10,92%. Podaci o novijim vozilima stvaraju još lošiju sliku o BMW-u. Čak 52,06% BMW-a napravljenih nakon 2010. godine je oštećeno.

Comments

comments