PACCAR i FedEx testiraju automatizirani kamion

Dvije velike tvrtke su započele opsežna terenska testiranja novih tehnologija u SAD-u, na relaciji između Dallasa i Houstona, što je putovanje dugo oko 400 kilometara. Tehnologiju su zajednički razvili PACCAR i Aurora s ciljem poboljšanja sigurnosti u prometu i učinkovitosti prijevoza

Početkom godine PACCAR se udružio s Aurorom, vodećom američkom tehnološkom tvrtkom specijaliziranom za tehnologije za samostalnu vožnju. Cilj suradnje je integracija sustava Aurora Driver u vozila Peterbilt i Kenworth. Sada se i FedEx – jedna od najvećih svjetskih transportnih i logističkih kompanija – odlučila pridružiti partnerstvu. Riječ je o prvoj suradnji između proizvođača kamiona, razvijača tehnologije za samostalnu vožnju i logističkog poduzeća. Kamioni Kenworth T680 i Peterbilt 579 koji autonomno voze, prevozit će robu za FedEx između Dallasa i Houstona javnim autocestama, uključujući i jednu od najvažnijih ruta u južnim državama: I-45.

Tvrtke vjeruju da će ih ovo partnerstvo dovesti korak bliže širokom usvajanju autonomnih kamiona, što bi moglo ubrzati isporuku robe. Iako će sami voziti, u kabini će biti i vozač koji u svakom trenutku može preuzeti kontrolu nad kamionom, čime se u svakom trenutku jamči sigurnost na cesti. “PACCAR je sretan što radi na ovom inovativnom projektu zajedno s renomiranim tvrtkama poput FedExa i Aurore“, izjavio je John Rich, glavni tehnološki direktor PACCAR -a. Dodaje i kako je odluka FedExa da se pridruži dokaz ogromnog napretka koji su PACCAR i Aurora postigli u razvoju samovozećih kamiona. Tehnologija koja se koristi u kamionima, autoceste u SAD-u i način na koji će se vozila koristiti razlikuju se od situacije u Europi. Bez obzira na to, DAF -u će zasigurno koristiti znanje stečeno od PACCAR -a, Aurore i FedExa.

Comments

comments