Otvaranje unutarnjeg tržišta prijevoza putnika

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenulo je u dodatno otvaranje unutarnjeg tržišta, odobravanjem ukrcaja i iskrcaja putnika na linijama međunarodnog autobusnog prijevoza

Pojednostavljeno rečeno, sada će se putnici koji, primjerice, iz Osijeka putuju u Varaždin ili iz Splita u Zadar moći ukrcati u autobus koji iz Osijeka ili Splita vozi za Beč ili Berlin. Takva mogućnost dosad nije bila moguća, čime su putnici bili zakinuti, a njihova mobilnost bila ograničena.
Treba reći kako je Uredba o prijevozu putnika u međunarodnom cestovnom prometu u Hrvatskoj na snazi još od 2017. godine, pa je jedno vrijeme bio dopušten ukrcaj i iskrcaj putnika na autobusima na međunarodnim linijama unutar Hrvatske. No, pojedini autobusni prijevoznici tu su mogućnost zloupotrebljavali, pa je Ministarstvo tu mogućnost na neko vrijeme suspendiralo.

U Ministarstvu prometa tvrde da će ova promjena dovesti do veće razine kvalitete i niže cijene usluge za putnike na domaćim i međunarodnim autobusnim linijama. Predsjednica Turističke zajednice Vukovara, Marina Sekulić, rekla je da svakako podržava ovakvu odluku i smatra da će ona sigurno omogućiti dolazak većeg broja turista u Vukovar. No, nisu svi oduševljeni, a odluka je kod nekih autobusnih prijevoznika koji obavljaju prijevoz samo unutar Hrvatske već unijela nervozu . Čak se spominju i neki prosvjedi, dok u Ministarstvu tvrde kako za tim nema nikakve potrebe. Uostalom, svi prijevoznici su tako sad na otvorenom tržištu, i za putnike se treba prije svega izboriti kvalitetom usluge.

Comments

comments