Otkuda sve uvozimo rabljene automobile?

Uvoz rabljenih vozila prisutan je i u zemljama koje imaju razvijenu automobilsku industriju, a gotovo je pravilo kod zemalja koje od proizvodnje bježe kao od kuge. Pogledajmo otkuda sve u Hrvatsku dolaze rabljeni auti

U kontekstu uvoza rabljenih automobila, a prema podacima carVerticala Njemačka (s udjelom gotovo 50%) ostaje i dalje prvi izbor hrvatskih građana. Zanimljivo, iako cijena rabljenih automobila ponekad zna biti i povoljnija u odnosu na Njemačku, na Belgiju odlazi šestina ukupnog uvoza (nešto više od 16%) pa je to tako druga zemlja iz koje se uvoze rabljeni automobili. Kao što se može vidjeti iz ilustracije, Francuska (s gotovo 9%) te Italija i SAD (na razini nekih 6%) zaključuju ovaj popis pet zemalja iz kojih se najviše uvoze rabljeni automobili. Prikazani udjeli vrlo realno predstavljaju preferencije i tendencije uvoza rabljenih automobila. To, dakako, ne znači da postotci ujedno oslikavaju stanje na hrvatskom automobilskom tržištu jer bi za tako nešto trebalo povlačiti korelacije i u odnosu na segment novih vozila.

Predstavljene statistike temelje se na podacima stranice carVertical. Navedeno znači kako ovo istraživanje uključuje rabljene automobile uvezene tijekom posljednje dvije godine, a koji su isključivo provjereni putem platforme carVertical. U izvješćima carVerticala o povijesti automobila možete vidjeti datume registracije i zemlje u kojima je automobil bio prethodno registriran. Ova je studija izrađena na temelju takvih podataka, a za potrebe istraživanja, analizirano je više tisuća izvješća o povijesti automobila. No, bez obzira otkud auto došao, treba biti oprezan.

U carVerticalu naglašavaju kako kupnjom automobila bez poznavanja cijele povijesti riskirate vožnju nesigurnog vozila, te kako bi trebali biti sigurni da automobil kojeg se planira kupiti nije imao nezgodu ili veće popravke koji mogu ugroziti sigurnost u vožnji. Stoga je najpametnije provjeriti sve o automobilu prije kupnje, a malo ulaganje u izvješće o povijesti vozila može se višestruko isplatiti. Jer, čak mala količina informacija koje nedostaju o povijesti vozila, može značiti tisuće kuna kroz popravke. Stoga carVertical na svojoj platformi nudi provjeru povijesti automobila, a pouzdanost podataka jamči blockchain tehnologija. To znači da se povijest automobila ne može mijenjati, krivotvoriti ili njome manipulirati.

Comments

comments