Od Sjevernog do Južnog pola u električnom Nissanu

Okruženi prostranim i ledom okovanim Arktičkim oceanom, pustolovni par Chris i Julie Ramsey krenuli su na željno iščekivanu ekspediciju kojom će spojiti dva zemljina pola, i to s minimalno dorađenim lektričnim Nissanovim SUV-om Ariya

Kao što smo već najavili, pustolovni par Chris i Julie Ramsey krenuli su na željno iščekivanu ekspediciju od Sjevernog do Južnog pola. Nakon sveobuhvatnih sigurnosnih procjena, tim je krenuo u pustolovinu sa Sjevernog pola 1823*. Na svojem će putovanju voziti prema jugu i prijeći 27.000 km kroz Sjevernu, Srednju i Južnu Ameriku kako bi do prosinca stigao do najzabačenijeg dijela svijeta – antarktičkog Južnog pola. Iako nijedno vozilo dosad nije uspjelo proputovati ekstremnu rutu između dvaju polova, naš tim odlučio je okušati sreću u 100 % električnom vozilu. Chris i Julie odvažili su se na ovo putovanje s jasnom misijom: kako bi pokazali koliko pouzdana i uzbudljiva električna vozila mogu biti, pridonijeli njihovoj popularizaciji i ostvarili dobar učinak na klimu.

Ekspedicijska Ariya donekle je preinačena kako bi se lakše nosila s ekstremnim terenima koji čekaju britanski par. U kontekstu prilagodbi najviše se izdvajaju podignuti ovjes te lukovi blatobrana koji su prošireni kako bi se omogućila ugradnja golemih 39-inčnih guma uz koje će vozilo „lebdjeti” iznad dubokog snijega i arktičkog leda. Preinake nisu rađene na bateriji, pogonu i sustavu e-4ORCE – Nissanovoj naprednoj tehnologiji kontrole svih kotača. Par će na putovanju kroz zabačena polarna područja sa sobom prevesti inovativnu jedinicu za obnavljanje energije koja uključuje produljivu vjetroturbinu i sklopive solarne ploče.

Tako će prototip za punjenje baterije moći iskoristiti energiju očekivanog snažnog vjetra i dulje dane, dok će Chris i Julie uživati u itekako zasluženom predahu od vožnje izazovnim terenima. Tim se nada da će inovacije u pogledu punjenja nadahnuti buduće polarne ekspedicije u električnim vozilima. „Nakon četiri godine planiranja i napornih priprema, uzbuđeni smo što konačno možemo krenuti na putovanje od Sjevernog do Južnog pola”, komentirao je Chris na samom početku ekspedicije. „U proteklih 10 godina, Julie i ja odvažili smo se na nekoliko pustolovina s električnim vozilom, no nijedna nije bila tako velika, uzbudljiva i izazovna kao što je ova. Da bismo je realizirali, morali smo razmišljati drugačije, biti inovativni i udružiti snage s istomišljenicima.”, dodaje.

Kaže i kako njihova ekspedicijska Ariya ima zabavne vozne osobine i pokazala se učinkovitom tijekom prvih 5000 km, koliko im je trebalo da stignu do polazne točke ove jedinstvene avanture: “Njezine su nas performanse uvjerile u to da možemo nadići svaku situaciju s kojom se suočimo u narednim mjesecima.” Julie dodaje: „Uzbuđeni smo što možemo podijeliti svoju pustolovinu s vama i pritom vam predstaviti sjajne ljude, zajednice i projekte koji pomažu prebroditi klimatsku krizu. Željeli bismo da se svi uključe u ovu ekspediciju. Pratite nas na našim kanalima na društvenim mrežama i postanite dio naše pustolovine!”

Comments

comments