Od nedjelje bez e-propusnica za vožnju unutar nekih županija

Ukidanje e-propusnica unutar županijskih granica, uvelike će olakšati komunikaciju, prijevoz i dostavu , jer je ograničavanje kretanja na područje općine urodilo prometnim rasulom i nezadovoljstvom građana

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 18. travnja 2020. donio je Odluku o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH kojom se propisuje kako na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske može ukinuti mjeru zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje županije ili dijela županije, u kojem slučaju za kretanje na tom području nije potrebna e-Propusnica. Stožer će dati generalnu uputu da se sve županije izjasne, poštujući upute svojih epidemiologa.

Svaka županija će sama odlučivati o ograničenju kretanja

No, to je ostavljeno na volju i savjest lokalnim samoupravama. Tako je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije odmah u subotu izdao priopćenje u kojem kaže kako takav prijedlog za područje Dubrovačko-neretvanske županije nije donesen, što znači da se tamo i dalje ne smije napuštati mjesto prebivališta, a e-Propusnice su i dalje potrebne za kretanje između općina. U slučaju podonošenja prijedloga o ukidanju zabrane napuštanja mjesta prebivališta javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Auto saloni će još neko vrijeme ostati zatvoreni

Za razliku od juga, Istra od ponedjeljka ukida ograničenja kretanja unutar županije. Oni već danima imaju vrlo mali broj novozaraženih osoba koronavirusom, a većinu dana taj broj je nula.  Inače, mjere će se zasad produljivati na 15 dana, ali je moguće i njihovo produljenje na 7 dana, ovisno o situaciji. Tako i dalje ostaju zatvorene trgovine i zanatske radnje, najranije do 03. svibnja. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja. “Nema potrebe da se na granicama čeka skupljanje 50 ili 100 kamiona, to sad može ići brže, a policija će to kontrolirati. Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost!”, rekao je Božinović.

Comments

comments