Novi Duster kao laki dostavnjak

Temeljen na netom temeljito dotjeranom robusnom SUV -u, Duster Commercial stručno je pretvoren u praktično i profesionalno lako komercijalno vozilo, koje donosi još veću svestranost i upotrebljivost u asortiman ovog popularnog automobila

Dacia je najavila uvođenje novog lakog dostavnog modela koji bi, kao i drugi njihovi modeli, trebao ponuditi nenadmašnu protuvrijednost za tvrtke koje traže robusno vozilo koje će jednostavno obaviti sve svoje zadatke. Temeljen na putničkoj verziji popularnog SUV-a, Duster Commercial donosi još više svestranosti i mogućnosti u već nevjerojatno praktičan paket. Homologiran kao komercijalna verzija N1, nadograđuje inače robusnu i otpornu prirodu Dustera dodavanjem čvrstog, izdržljivog prostora za utovar, obujma 1.623 litre. Konverzija u teretnjak se radi izravno u tvornici, a stražnja sjedala se zamjenjuju potpuno ravnim drvenim podom prekrivenim izdržljivom površinom.

Čvrsta mrežasta pregrada sigurno odvaja tovarni prostor od putničkog prostora, dok niz pričvrsnih ušica olakšava pričvršćivanje tereta. Uklonjiva polica štiti sadržaj prtljažnika od znatiželjnih očiju, potpomognuta neprozirnom folijom postavljenom na fiksne stražnje prozore. Konačno, gumene prostirke i ugrađeni alarmni sustav zaokružuju mjere zaštite. S duljinom utovara od 1.792 mm, čak se i najduži teret može s lakoćom uklopiti, dok su širina i visina od podnice do stropa na modelima 4×2 1.247, odnosno 917 mm. To omogućuje lak prijevoz i glomaznih predmeta. U međuvremenu, maksimalna nosivost do 503 kg (ovisno o modelu) osigurava da je dostavni Duster potpuno spreman za dugi radni dan. Dijeli isti čvrsti i upečatljivi vanjski stil kao i klasični Duster, s novim dizajnom prednje rešetke i LED svjetlima u obliku slova Y. Ima izdržljive zaštite podvozja sprijeda i straga, dok priču zaokružuju novi dizajni aluminijskih kotača i izbor od sedam vanjskih boja.

Kontrastni crni krovni nosači potvrđuju mu ozbiljnost; razmak od tla je 210 mm, te može proći kroz vodu dubine do 450 mm. Dostupan je u dvije specifikacije, obje s izdašnom standardnom razinom opreme. Duster Commercial Essential standardno sadrži dnevna LED svjetla u obliku slova Y, podbojnike u boji karoserije, crne krovne nosače s natpisom ‘Duster’, 16-inčne čelične kotače, klima uređaj, električne prednje prozore, tempomat s limitatorom, putni kompjutor, DAB radi s Bluetooth i USB vezom i drugo. Prelazak na Comfort specifikaciju dodaje 16-inčne aluminijske naplatke, retrovizore obojene u sjajno crno, kvake u boji karoserije, kromiranu prednju rešetku, prednja svjetla za maglu, grijane i električno podesive retrovizore, stražnju kameru s parking senzorima.

Modeli s pogonom 4X4 s opremom Comfort dobijaju još pomoć pri spuštanju nizbrdo i zaključavanje središnjeg diferencijala. Unutrašnjost Comforta također dobija bolje presvlake, mekani upravljač, središnju konzolu s naslonom za ruku vozača, vozačevo sjedalo podesivo po visini s lumbalnim podešavanjem i Dacia Media Display sustav s 8-inčnim dodirnim zaslonom, dva USB priključka i podržavanjem replikacije pametnog telefona s Android Autom i Apple CarPlayem. Obje su verzije dostupne s rezervnim kotačem kao opcijom. Najveća promjena na novom Dusteru se tiče motora. Nudi se niz provjerenih i učinkovitih benzinskih i dizelskih agregata snage od 90 do 150 KS, uz pogon na dva ili četiri kotača. Standardno je ugrađen ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, dok je 6-stupanjski EDC mjenjač s dvije spojke dostupan isključivo s TCe 150.

Asortiman benzinaca počinje s 3-cilindričnim 1,0 TCe 90 s 90 KS i 160 Nm. Snažniji 1,3-litreni 4-cilindrični TCe 130 nudi 130 KS i moment od 240 Nm, dok benzinsku liniju upotpunjuje TCe 150, spojen isključivo s EDC mjenjačem s dvostrukom spojkom. Unatoč odličnim performansama, TCe 150 krasi ekonomičnost od 5,2 l/100 km (WLTP) koja je na razini njegove slabije benzinske “braće”. Turbodizelski 1,5-litreni Blue dCi razvija 115 KS i 260 Nm, a dostupan je s izborom pogona na dva ili četiri kotača. Blue dCi 115 4×2 krasi skromna potrošnja goriva od 4,1 l/100 km (WLTP) i niska emisiju CO2 od samo 127g/km, dok verzija 4×4 ispušta 139g/km i troši 4,4 l (WLTP) u kombiniranom ciklusu vožnje. Svi motori su usklađeni s najnovijim propisima Euro 6D-Full i standardno opremljeni sustavom Stop & Start.Na tržištima gdje će biti uveden, New Duster Commercial je dostupan za naručivanje već sada, dok se prve isporuke kupcima očekuju u prosincu.

Comments

comments