Nove prometne kazne u Njemačkoj!

U Gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesrat je prošao niz izmjena zakona o prometu koje predviđaju djelomično drastična povećanja kazni za prometne prekršaje, ali i neke nove obveze za vozače. Budite na oprezu!

U pojašnjenju ovih izmjena, odnosno novih prometnih kazni, kaže se da je njihov cilj bolja zaštita pješaka i biciklista. Veće su tako kazne za parkiranje na nogostupima i biciklističkim stazama, kao i za parkiranje na pločniku; i do 110 eura. To će posebno pogoditi dostavljače paketa, pogotovo kad se uzme u obzir bujanje online trgovine. Za prekoračenje brzine od 10 km na sat predviđena je kazna od 50 eura, a za prekoračenje od 40 km kazna je dvostruko veća od dosadašnje i iznosi 400 eura.

Za prekoračenje brzine od 10 km/h izvan naseljenog područja su kazne također udvostručene, platit ćete 40 eura, a ako ste prebrzi za 26 km/h kazna je 100 eura. Kod toga je novčana kazna različita za osobna i teretna vozila, autobuse i vozila s opasnim teretom, a plaća se prema principu: što veće prekoračenje brzine i snažnije vozilo, to veća kazna. Pored toga, vozaču se upisuje jedan negativni bod i izriče zabrana vožnje u trajanju od mjesec dana.

Nepoštivanje pravila o formiranju prolaza za intervencijska vozila u slučaju zastoja na autocestama ubuduće će biti kažnjavano s 320 eura i jednomjesečnom zabranom vožnje. Kako bi se zaštitilo bicikliste i pješake u naseljenim mjestima, teretna vozila ubuduće smiju skretati udesno uz najveću dopuštenu brzinu od 5 km na sat, odnosno ne smiju voziti brže od kretanja pješaka. U suprotnom, prijeti 70 eura kazne i jedan negativan bod.

Comments

comments