Njemačka mijenja važan propis za vozače iz BiH i CG

Od 1. kolovoza 2023. Njemačka je odlučila službeno priznati sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila. Zato se predviđa masovni odlazak vozača iz tih zemalja

Jedinstvene digitalne vozačke dozvole za sve zemlje članice Europske unije, među ostalim, olakšat će i zamjenu vozačke dozvole koja je izdana u državi koja nije članica Unije za dozvolu države u kojoj vozač želi raditi. Ovakva odluka sigurno će doprinijeti i većem broju odlazaka iz BiH jer će se tako olakšati proces viziranja. Pretpostavka je da bi se, prije svega, trebao povećati broj odlazaka kvalificiranih i profesionalnih vozača, koji su jako traženi u Njemačkoj, a samim tim otežati situacija u BiH zbog nedostatka vozača, piše portal Večernjeg lista BiH. U Bosni i Hercegovini registrirana su 23.773 vozača. Podaci pokazuju kako su ukupno registrirana 29.454 kamiona i autobusa te 4663 njihova vlasnika. Profesionalni vozači autobusa i kamiona i dalje su među najdeficitarnijim zanimanjima kako u inozemstvu tako i u BiH. Nekim tvrtkama nedostaje ih po 50, pa čak i više.

Pojedine tvrtke u BiH odlučile su budućim radnicima omogućiti polaganje vozačkog ispita i tako osigurati radnu snagu. Jedan od glavnih razloga čestog emigriranja profesionalnih vozača je visina plaće, koja je u zemljama Europske unije znatno veća nego u BiH i CG. Svjesni tog problema, poslodavci u Bosni i Hercegovini posljednjih godina podižu plaće te one dosežu i do 2500 maraka. Međutim, ne mogu se nositi s iznosima koje za taj posao plaćaju tvrtke u inozemstvu. U Njemačkoj je plaća vozača pet tisuća eura, u Engleskoj pet tisuća funti, a u Americi pet tisuća dolara.

Unatoč svemu, samo u protekle četiri godine tu zemlju napustilo je šest i pol tisuća profesionalnih vozača. Prijevoznici upozoravaju kako će se Bosna i Hercegovina, ako se ovako nastavi, ubrzo suočiti s tim da neće imati tko prevoziti ni robu ni putnike. Njemačka, koja potražuje nekoliko desetaka tisuća vozača kamiona i autobusa, trenutačno ne priznaje vozačke dozvole iz BiH pa svi vozači koji namjeravaju raditi u ovoj zemlji moraju ponovno polagati vozački ispit, što košta oko tri tisuće eura. Ove velike prepreke za vozače iz BiH i Crne Gore uskoro više neće biti. 

Comments

comments