Nemilosrdne kazne za “turiste nesreća”

U nizozemskom Apeldoornu je više od 150 vozača kažnjeno jer su za vrijeme vožnje telefonom snimali požar kamiona, a ukupna visina kazni je dosegla čak 40.000 Eura

Ne događa se samo kod nas da se čak i kada je cesta prohodna, na mjestu prometne nezgode ili nesreće stvaraju gužve i čepovi. Zašto? Jer velika većina želi vidjeti što se dogodilo, čak i ako je riječ o nesrećama s poginulima. To možda i možemo razumjeti i objasniti ljudskim iskonskim nagonom za opstankom, gdje se na tuđim pogreškama i nesrećama uči kako ih sami ne bi ponovili. No, što reći za one koji uspore i tuđu muku ili smrt snimaju iz sigurnosti svog automobila ili kamionske kabine? Voajerizam, želja za zaradom od par stotina kuna koje će možda negdje dobiti za fotografije ili samo obična ljudska glupost? Policija u nizozemskom gradu Apeldoornu pred nekoliko dana nije uopće željela razbijati glavu s razlozima takvog ponašanja, nije im ni bilo bitno.

Nakon velikog požara na tegljaču na cesti A50, bez milosti su ispisali na desetke tisuća eura prometnih kazni. Kamion je u potpunosti izgorio u utorak oko 16.15 sati, uzrokujući gužve na obje strane ceste. Gužve su nastale ne samo zbog gašenja kamiona, već dobrim dijelom i zbog toga što su vozači usporavali i snimali mobitelima i tabletima mjesto događaja. Uopće nisu obraćali pažnju na promet, već su se toliko zadubili u snimanje da nisu ni primijetili da se i njih snima i zapisuju registracijske oznake. Za korištenje mobitela u vožnji napisane su kazne za čak 152 vozača, u visini od 240 eura plus 9 eura administrativnih troškova. Ukupna cifra je došla do točno 37.848 eura. Inače, isti problem imaju očito posvuda, a njemačka policija ima i termin za ove “snimatelje” i naziva ih turistima nesreća.

Comments

comments