MUP traži od liječnika da prijavljuju vozače

Prema novim izmjenama ZSPC-a, obiteljski liječnici moraju prijaviti policiji sve pacijente vozače koji zbog zdravstvenog stanja nisu sposobni za upravljanje vozilom, čime su ih stavili u nezahvalan položaj

Oko toga koje se zdravstvene promjene i stanja trebaju prijavljivati, MUP i liječnici spore se već godinama. Čitava stvar je eskalirala kod novog Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZPSC) kojeg je MUP ljetos uputio na Javno savjetovanje, a prema kojem bi liječnici obiteljske medicine trebali policiji prijavljivati pacijente ako im zdravstveno stanje utječe na sposobnost upravljanja vozilom. Obiteljske liječnike, kao i liječnike medicine rada je razbijesnilo što MUP nakon završetka Javnog savjetovanja nije prihvatio njihove primjedbe čime ih je stavio između čekiča i nakovnja. Predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada (HDMR) Tomislav Furlan kaže kako će, zbog ignoriranja struke, ovakav zakon dodatno unazaditi sigurnost prometa na cestama, umjesto da je poveća.

Dodaje i kako je Nacrt zakona štetan i protivan poboljšanju sigurnosti prometa na cestama, a stav MUP-a je protivan pozitivnim zakonskim propisima koji se tiču i zaštite osobnih podataka, prava pacijenata, i povrede ustavnog prava na rad. Odgovornost time prebacuju na liječnike od kojih se sada traži da sami utvrde nečiju sposobnost za upravljanje vozilom, što je inače čitava procedura koju radi komisija. Doktor Furlan dodaje kako u izradi ovakvog zakonskog prijedloga koji se tiče zdravstvene sposobnosti vozača, nije sudjelovao niti jedan dio medicinske struke. Liječnici ističu nekoliko problema te navode da ih se pretvara u policajce i cinkaroše, što će, tvrde, na duge staze rezultirati lošim ishodima liječenja i povećanim brojem oboljelih od kroničnih bolesti. Jer, vozači koji bar sumnjaju da imaju neku od predispozicija za gubitak vozačke, će izbjegavati posjet liječniku.

U rizik da ostanu bez vozačke dozvole ulaze oni vozači koji imaju, primjerice, alergiju na ambroziju ili ostale alergije, zatim oni koji piju lijekove koji mogu utjecati na pospanost, potom oni koji imaju bolove u leđima ili vratnoj kralježnici, ako imaju išijas pa primaju analgetike, od kojih neki utječu na sposobnost upravljanja vozilom, oni koji koriste lijek za nesanicu, neurozu, ili pak lijekove za smanjenje lučenja želučane kiseline…. To može još više otežati dostupnost i broj profesionalnih vozača. Posljedice će biti višestruke. Ograničavat će se pravo na rad profesionalnim vozačima, znatno će se povećati troškovi za imatelje vozačkih dozvola koji se budu žalili na tzv. upozorenja vozačima. Vozač koji dobije upozorenje moći će otići na izvanredni pregled kod specijalista medicine rada, koji stoji 350 kuna, a pošto to radi na osobni zahtjev, nema pravo na refundiranje troška pregleda od strane MUP-a.

U Nacrtu prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama stoji: “Radi administrativnog i financijskog smanjenja opterećenja vozača, liječnika te policijskih uprava i postaja potrebno je detaljnije urediti odredbe ZSPC-a kojima su regulirani zdravstveni pregledi vozača. Prema trenutno važećim odredbama Zakona, troškove izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda snose vozači odnosno policijske uprave ili policijske postaje, ovisno o utvrđenom zdravstvenom stanju samog vozača. Zbog toga se uvodi mogućnost da liječnici, uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome obavijeste policijsku upravu prema mjestu prebivališta, boravišta, uobičajenog boravišta, školovanja odnosno privremenog ili stalnog boravka vozača, a da pri tome vozač nije dužan obaviti zdravstveni pregled.”

Također se navodi kako tada liječnici izdaju vozaču upozorenje, odnosno obavijest o nesposobnosti za upravljanje vozilima, koja bi bila upisana u Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, a vozači bi se morali pridržavati navedene obavijesti te ne upravljati vozilom. Obavijest će putem CEZIH-a biti dostavljena Ministarstvu unutarnjih poslova, čime bi se smanjilo administrativno opterećenje liječnika vezano za slanje pisanih obavijesti MUP-u. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače iz 2017. članak 13., koji je sad na snazi, propisuje koji se vozači ocjenjuju nesposobnima ili privremeno nesposobnima kad boluju od sljedećih bolesti ili stanja:

a) bolesti ili stanja iz područja psihologije, psihijatrije i neurologije

b) opstrukcijski apnejički sindrom

c) epilepsija koju je utvrdio specijalist neurolog kao stanje nakon dva ili više epileptičkih napada u razdoblju kraćem od pet godina

d) drugi gubici svijesti

f) bolesti i stanja organa vida

g) bolesti i stanja organa sluha i ravnoteže

i) šećerna bolest

j) bolesti i stanja lokomotornog sustava

k) bubrežne bolesti

l) bolesti i stanja ostalih organskih sustava i sve ostale bolesti i stanja koja imaju utjecaj na sigurno upravljanje vozilom.

Comments

comments