Mercedes predstavio električne kombije EQT i eCitan

Divizija Mercedes-Benz Vans predstavila je ovoga tjedna dva nova električna dodatka svojoj ponudi: EQT, primarno namijenjen privatnim kupcima ili kao shuttle, te eCitan, van i putnički model koji cilja na komercijalne korisnike

Iz Mercedesove divizije za kombi vozila, Mercedes-Benz Vans, stižu dvije najave novih modela, oba s električnim pogonom, koji će uskoro biti dostupni kupcima. Tako u segmentu lakih komercijalnih vozila nude još jedan primjer lokalnog prijevoza bez lokalnih emisija CO2. Dvije godine od predstavljanja modela s ICE motorima lansiraju novi eCitan u dvije osnovne izvedbe.

Prva je furgon, odnosno Panel Van s izborom između dvije duljine: kompaktna verzija od 4498 mm i duga verzija od 4922 mm. Tu je i Tourer za komercijalni, ali ne pretjerano luksuzni prijevoz putnika; u početku će biti dostupan kao kompaktna, odnosno kratka inačica, dok će se duga verzija pojaviti nešto kasnije. Elektromotor razvija 90 kW i 245 Nm, a ovisno o modelu, radni domet je između 280 i 284 km prema WLTP-u.

Baterija je kapaciteta od 45 kWh i na postajama za brzo punjenje puni se od 10 do 80 posto unutar 38 minuta. Kao glavnu prednost Mercedes ističe teretni prostor i korisnu nosivost, usporedive s onima kod klasičnih izvedbi Citana. Za kompaktni furgon to je 2,9 kubičnih metara i do 544 kilograma nosivosti, a za dugi model 3,7 kubičnih metara i do 722 kilograma. Cijene za eCitan u Njemačkoj počinju od oko 36.000 eura za kompaktni Panel Van.

Drugi predstavljeni električni van je EQT, maleni putnički kombi orijentiran na privatne korisnike, obiteljske izlete, ali i za svakodnevnu vožnju te kao luksuzni mali shuttle. Zahvaljujući Black Panel prednjoj maski s velikom zvijezdom u sredini i dinamično dizajniranim rebrima hladnjaka, novi EQT odmah je prepoznatljiv kao član Mercedes-EQ obitelji. Zahvaljujući zaštićenoj ugradnji baterije u podvozju koja štedi prostor, s povoljno niskim težištem, nudi odlične vozne performanse i stabilnost u vožnji.

Također zbog toga, ovaj model kombinira svestranost i visoku razinu opreme Mercedesove T-klase s prednostima koje nudi električni pogon. Kao i ostatak modela u T-klasi donosi niski prag za utovar tereta od 561 mm, klizna bočna vrata s obje strane koja su široka 614 milimetara i 1059 milimetara visoka. To omogućuje praktičan pristup stražnjem dijelu, a utovar se može izvršiti fleksibilno s tri strane, uključujući vrata prtljažnika. Na stražnjoj klupi se mogu postaviti do tri dječje sjedalice.

U ponudi su bogati paketi dodatne opreme i sustavi pomoći vozaču, kao i digitalizirani dodaci u obliku infotainmenta MBUX sa 7-inčnim zaslonom i podrškom za Apple Car Play ili Android Auto. I njega pokreće elektromotor od 90 kW i 245 Nm, a Kad je riječ o bateriji, ona je kao i kod eCitana Litij-ionska, nalazi se u podvozju ispred stražnje osovine, nudi kapacitet od 45 kWh te punjenje snagom do 22 kW na izmjeničnom, te do 80 kW na istosmjernom priključku.

Prema normi WLTP kombinirana potrošnja energije je 18.99 kWh/100 km. Vrijeme punjenja je jednako kao i kod eCitana, od 10 do 80 posto za 38 minuta (na brzom priključku). U zgradama, sušilicama rublja ili s obrnutom funkcijom u hladnjacima dizalice topline omogućuju klimatizaciju koja štedi energiju. EQT također koristi dizalicu topline kako bi bio posebno energetski učinkovit, kako bi smanjio potrebu za električnom energijom i osigurao većinu energije za stabilan domet vozila kroz aktivno upravljanje toplinom.

Akumulator vozila napaja samo kompresor ugrađene dizalice topline i nije odgovoran za stvarnu klimatizaciju unutrašnjosti vozila.Jednom kada, u relativno bliskoj budućnosti, bude dostupan za narudžbu, početna će mu cijena na domicilnom tržištu biti od 49.000 eura, za što će se nuditi EQT standardne dužine (4498 mm), bogatom serijskom i dugim popisom dodatne opreme i elektromotorom od 90 kW. Nešto kasnije bit će ponuđena i produžena varijanta kao i mini kamper Marco Polo.

Comments

comments