MAN Van Day 2023.: velika očekivanja za TGE

MAN Truck & Bus očekuje rekordnu prodaju kombija TGE u 2023. godini. Tu su i novi modeli: TGE s pogonom na stražnje kotače s jednostrukim kotačima i automatskim mjenjačem, kao i osnova za preradu u kamp vozilo

Bilo je to prije šest godina, 3. travnja 2017., kada je svjetlo dana ugledao prvi serijski MAN TGE. Bio je to veliki trenutak za projektni tim u MAN-u i proizvodni tim u poljskoj tvornici u Wrzesniji. Na netom održanoj manifestaciji MAN Van Day 2023. obznanjeno je kako će 100.000-ti TGE uskoro sići s proizvodne trake. TGE je uspješna priča za MAN bez ikakvih ako i ali, a to se također odražava u predviđenim brojkama prodaje za 2023. “Godinu 2022. obilježili su poremećaji u opskrbnom lancu zbog rata u Ukrajini, uskih grla sirovina i poluvodiča kriza, a ta se situacija sada postupno rješava i knjiga narudžbi punija je nego ikad. Zato u MAN-u očekuju značajan skok prodaje u 2023. i da će prodavati više TGE nego ikad prije!” kaže Daniel Holbein, voditelj prodaje kombija u MAN Truck & Bus, gledajući u tekuću godinu. Predstavljeni su i drugi, ne veliki ali važni, noviteti u asortimanu proizvoda.

Dodan je TGE s pogonom na stražnje kotače s jednostrukim gumama i automatskim mjenjačem. Ovo posebno poboljšava mogućnosti za nadogradnje vozila mase do 3,5 tona, jer je pogon na stražnje kotače prikladniji za takva vozila. Pogon na stražnje kotače nudi veću trakciju. Osim toga, bolja trakcija se postiže s TGE sa pogonom na stražnje kotače s jednim gumama i automatskim mjenjačem kada se često koriste prikolice. Automatski 8-stupanjski mjenjač impresionira optimalno dizajniranim točkama prijenosa, kao i visokom udobnošću i sigurnošću vožnje, čak i u prometu s čestim zaustavljanjem. Također, novo u ponudi MAN Transportera je tvornički visoki krov za kampere, koji omogućuje veću visinu za stajanje u interijeru.

MAN već ima opsežnu ponudu proizvoda za djelomično integrirana vozila za kampiranje: osovina širokog traga kotača, ravni okvir i novododani međuosovinski razmak od četiri metra nude proizvođačima kamp kućica sve mogućnosti dizajna. U kombinaciji s dodatnim, tvornički ugrađenim detaljima opreme kao što su izostanak pregradne stijenke, okretna sjedala za vozača i suvozača, posebne tkanine za sjedala za kampere, 2. baterija (AGM) i CSM jedinica (KFG), čine savršenu osnovu za vrhunske mobilne kućice, a zatim ih proizvođači kampera mogu sami proširiti prema svojoj mašti ili preferencijama naručitelja. Daljnje značajke kampera mogu se dodati putem MAN Individuala: zatamnjivanje vjetrobrana za vozača i suvozača (sustav preklapanja i klizanja) i automatska stepenica na desnim kliznim vratima s integriranim otkrivanjem prepreka (Autostop).

MAN već godinama kontinuirano proširuje svoju ponudu tvorničkih rješenja raznim karoserijama i proširenjima za TGE. Kupci mogu izravno na zahtjev naručiti TGE s kiperom ili sandukom, kao i kombinirane nadogradnje za prijevoz putnika ili produžetke polica za radionička kolica. Nadalje, u ponudi su dvije različite varijante minibusa kapaciteta do 19 putnika. „Osim vrlo visoke kvalitete izrade i dinamike vožnje TGE-a, naši kupci posebno cijene MAN servis s 24/7 službom za pomoć na cesti, kao i produženo radno vrijeme radionica na mnogim lokacijama, što udovoljava zahtjevima naših kupaca. Također je istaknuto profesionalno savjetovanje našeg prodajnog osoblja, koje je posebno upoznato sa specifičnim zahtjevima klijenata iz različitih industrija i pruža savjete s velikom dozom strasti za TGE!” dodaje Daniel Holbein.

U 2022. isporučeno je 3540 TGE-a s pogonom na sve kotače. To predstavlja 17% ukupne prodaje u toj godini, te je tako visoki udio 4×4 pogona jedinstven u konkurentskom okruženju. To je potkrijepljeno činjenicom da je TGE isporučen s nekom nadogradnjom u prosjeku preko 30% u posljednje četiri godine – dokaz MAN-ove izvanredne ponude nadogradnji. Pogon 4×4 popularna je opcija kod ovih kupaca, npr. za kampiranje, građevinarstvo ili vozila za hitne službe. I to nije sve, nudi se za svakoga ono najbolje. Osnovni TGE 4×4 je vozilo s pogonom na prednje kotače koje prema potrebi raspodjeljuje okretni moment na stražnju osovinu pomoću spojke s više lamela. Okretni moment se automatski raspodjeljuje od naprijed/straga 100% do 0% na naprijed/straga 50% do 50%. S ovim rješenjem TGE je tvornički dostupan s bruto težinom od 3,5 t do 4,0 t, a može se naručiti u verzijama od 120 KW i 130 KW te dolazi s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Ovo je elektronički kontrolirana spojka čije lamele rade u uljnoj kupki. Ploče se spajaju aksijalno prema potrebi. Upravljačka jedinica spojke s više lamela prima informacije iz cijelog sustava senzora vozila putem CAN sabirnice i može se slobodno kombinirati sa svim sustavima pomoći vozaču. U slučaju proklizavanja prednjih kotača ili zbog drugih parametara iz sustava senzora vozila, npr. ESP intervencija, 0% do 100% pogonskog momenta može se kontinuirano usmjeravati na prednju ili stražnju osovinu. Raspodjela pogonskog momenta ne služi samo trakciji, već može pozitivno utjecati i na dinamiku vožnje. Blokada diferencijala dostupna je kao opcija. Tu je i MAN TGE 4×4, koji se temelji na vozilu sa stražnjim pogonom. Ovdje MAN Individual ugrađuje sustav tvrtke Oberaigner. Rezultat je stalni pogon na sve kotače s raspodjelom okretnog momenta od 42 do 58% (prednji/stražnji). Očekuje se da će TGE sa stalnim pogonom na sve kotače ponovno biti dostupan u 3. tromjesečju 2023.

S ovim rješenjem može se naručiti tvornički s bruto težinom vozila od 4,0 t do 5,5 t. Ovdje kupac može odabrati varijantu od 120 kW sa 6-stupanjskim ručnim ili 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Za one koji traže još više i bolje tu je MAN Individual, koji će uskoro moći ponuditi dvije nove opcije kupcima TGE-a. To su nadogradnja performansi i 4-kanalni zračni ovjes. Kupci iz različitih segmenata čija su vozila često na cesti puna, poput vatrogasnih vozila ili vozila hitne pomoći, kampera ili kombija za radionice, signalizirali su potrebu za većom snagom. Iz tog će razloga MAN Individual ponuditi pouzdano i trajno povećanje snage motora na 202 KS. Visoku razinu udobnosti vožnje u svim područjima obećava 4-kanalni zračni ovjes. Nudi različite načine vožnje, funkciju automatskog podešavanja visine posebno za kampere, i reagira na različite uvjete opterećenja. Terenski način rada s maksimalnim hodom ovjesa također će biti dio njegovih značajki.

Comments

comments