Mack Trucks najavljuje BEV kamion, MD Electric

Proizvođač s logom buldoga, danas Volvov podbrand, ulazi na tržište srednjih električnih vozila u SAD-u; novi kamion je predstavljen na sajmu radnih kamiona National Truck Equipment Association Work Truck Show 2023. u Indianapolisu

MD Electric nadopunit će ponudu Macka MD s dizelskim motorom koji bilježi sve veću potražnju kupaca od predstavljanja 2020. Marka Volvo grupe Mack etablirala se u elektrifikaciji u SAD-u s teškim vozilom za otpad Mack LR Electric. Mack MD Electric bit će dostupan, kao i njegov dizelski pandan, u američkim klasifikacijama klase 6 i klase 7. Model klase 6 ima GVW od približno 12 t, a model klase 7 približno 15 t.

Oba modela su izuzeta od američke savezne trošarine (FET) od 12%. Mack MD Electric će se proizvoditi u Roanoke Valley Operations (RVO) u Roanoke Valleyu, Virginia, gdje je Mack započeo proizvodnju serije Mack MD 2020. godine. MD Electric se tako pridružuje asortimanu Mackovih vozila klase 6 do 8 i nadovezujući se na uspjeh serije Mack MD s dizelskim motorom, predlaže se kao alternativa u regionalnim primjenama u misijama u kojima se žele postići ciljevi održivosti bez žrtvovanja dometa, pouzdanosti i ukupnog troška vlasništva (TCO).

Kamion koristi trofazni sinkroni motor s permanentnim magnetom maksimalne snage 260 KS i približno 2500 Nm okretnog momenta; pogon i svi dodaci na vozilu napajaju se litij-ion-nikal-mangan-kobalt oksid (NMC) baterijama, u konfiguraciji od 150 ili 240 kWh za maksimalni domet od 367 km. Može se puniti putem AC ili DC jedinica za punjenje, potonje do 80 KW. Sustav regenerativnog kočenja pomaže u povratu energije iz višestrukih zaustavljanja, za koja se očekuje da će vozilo raditi u svakodnevnoj eksploataciji.

Razvijen posebno za aplikacije na srednjim udaljenostima, Mack MD Electric je napravljen s istim fokusom na pouzdanost, izdržljivost i produktivnost koju kupci očekuju od kamiona ovog slavnog proizvođača s logom buldoga na nosu. Dizajniran s robusnošću i kvalitetom za teške uvjete rada poput svojih dizelskih rođaka, MD Electric je dostupan u konfiguracijama 4×2 s upravljanom stražnjom osovinom za poboljšanje manevriranja.

Kabine serije MD imaju nešto smanjene mjere od branika do stražnjeg dijela kabine (BBC) od 103” što je među boljim rezultatima u kamionskoj industriji, a čime se dobija prostor za bar malo veću nadogradnju. Slično Mack MD seriji s dizelskim motorom, Mack je uskladio stil modela Mack Anthem kao osnovu za MD Electric; pogovoto prednju rešetku i dizajn haube. Mack MD Electric prodavat će se u mreži ovlaštenih Mack trgovaca, od kojih su mnogi već i Mack Certified Electric Vehicle (EV) trgovci.

Comments

comments