Lososi iz Norveške lete čitavom planetom

Qatar Airways Cargo slavi rekordnu godinu za isporuku lososa iz Norveške i ujedno pokazuje izvrsnost u prijevozu kvarljivih morskih proizvoda, koji su posebno osjetljivi i zahtijevaju maksimalnu pažnju pri rukovanju

Sa sedam putničkih letova Qatar Airwaysa i šest teretnih zrakoplova Boeing 777 svaki tjedan, ruta Oslo-Doha je dobro opslužena, a teretni kapacitet avioprijevoznika dobro popunjen. 95 posto sve kvarljive morske hrane na letovima Qatar Airwaysa iz Skandinavije je losos. Island i Farski otoci (Danska) također imaju značajan promet morske hrane koja uključuju žive kraljevske rakove, pastrve i druge morske plodove, no najveći dio posla s lososom potječe iz Norveške.

S 1,3 milijuna tona izvezenog lososa 2021. (najbolja godina u zemlji do sada) vrijednosti od 8,57 milijardi EUR/9,28 milijardi USD, Norveška je daleko najveći svjetski izvoznik lososa. Qatar Airways Cargo nudi blizu 850 tona teretnog kapaciteta svaki tjedan iz Norveške, prevozeći norveški losos preko najmodernijeg centra za rukovanje kvarljivom robom u Dohi, do odredišta diljem Azije.

To su Seoul/Južna Koreja (ICN), Bangkok/Tajland (BKK) , Šangaj/Kina (PVG), Osaka/Japan (KIX), Narita/Japan (NRT), Hong Kong (HKG), Guangzhou/Kina (CAN,); i Bliski istok: Dubai/UAE (DXB), Doha/Katar (DOH) i Rijad/Saudijska Arabija (RUH). Zajedno sa svojim norveškim GSA partnerom, podružnicom ECS grupe, NordicGSA, dokazani su stručnjaci za zračni teret kada je u pitanju logistika morskih plodova. Dobili su prestižnu nagradu Seafood Airline Award DB Schenkera tri uzastopne godine: 2018., 2019. i 2020.

Nagrada DB Schenker Seafood Airlinea jedina je nagrada u kojoj su uzgajivači morskih plodova ti koji ocjenjuju različite avioprijevoznike, između ostaloga, prema načinu na koji rukuju kvarljivim proizvodima, ponuđenoj usluzi, kvaliteti i proaktivnosti. U Qatar Airways Cargu kažu kako su im prioriteti osiguravanje usluga specifičnih za proizvode, kontrola temperature i iznad svega svijest o održivosti, što je odlučujući čimbenik, posebno u Skandinaviji.

Zato imaju uspostavljen program prema kojem se sve emisije ugljika koje proizlaze iz njihovih operacija u Norveškoj, uključujući transport do glavnog čvorišta, kompenzira najveća norveška inicijativa za hvatanje BIO-ugljika, Trefadder, koja sadi drveće u ime prijevoznika. Losos je posebno osjetljiva roba tereta jer zahtijeva vješto, higijensko rukovanje u uvjetima kontrolirane temperature i, iznad svega, pouzdane, brze veze do konačnog odredišta. Qatar Airways Cargo nudi globalnu mrežu od preko 150 postaja.

Uvođenjem novih linija u 2021., uključujući zračne luke Harstad-Narvik u Evenesu i Bodø u sjevernoj Norveškoj, Qatar Airways Cargo je značajno povećao svoj kapacitet na norveškom tržištu. To je rezultiralo rekordnim porastom od više od 68.944 kg u teretnom prostoru svakog putničkog Boeinga 777. U prošloj godini ovaj prijevoznik je prevezao više od 46.000 tona norveške morske hrane, što je najveći rezultat do sada. Uz malo računanja dolazimo do brojke od više od 125 tona morskih plodova iz Osla svaki dan.

Comments

comments