Leasing kuće prijevoznicima počele oduzimati autobuse

Unatoč svom trudu koji je posjednjih mjeseci i tjedana u komunikaciji i sastancima s Vladom i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture uložila udruga Glas poduzetnika, nisu donešene odluke za rješenje problema poduzetnika kojima su istekli moratoriji na leasing, uglavnom autobusa

Iz udruge Glas poduzetnika ističu kako su leasing kuće inicijalno podržale zahtjeve koje imaju povremeni prijevoznici putnika, i da su izrazile želju za odobravanje daljnjih reprograma. Ono što je nakon takvog njihovog početnog stava neugodno iznenadilo je činjenica da su ipak krenule u oduzimanje vozila. Udruga raspolaže s informacijama kako je u protekla dva tjedna oduzeto minimalno 30 vozila, a na naplatu su im dospjele i sve kamate. Dodaju da, dok od leasing kuća dobivaju informacije kako masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija. Naime, prema saznanjim, odobravaju reprogram za vozila za koja su sigurni da ih ne mogu prodati, dok za ostala vozila za koje postoji šansa da se prodaju i za u pola cijene, ne odobravaju reprograme. Članovima udruge se dogodilo i da potpišu reprogram na 12 mjeseci, da bi samo nekoliko dana kasnije dobili novu ponudu u kojoj se 12 mjeseci zamjenjuje sa samo tri mjeseca!

foto: dubrovniknet

Veliki problem predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakve upute za nove moratorije, odnosno, za reprograme. Leasing kuće nisu bile pozvane na sastanak u Ministarstvo financija kako bi se dogovorili potencijalni reprogrami i državna jamstva. Iz udruge apeliraju na to da se prihvate prijedlozi koje su prijevoznici zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osmislili i predložili. Radi se o iznosu od 200 milijuna kuna koje će spasiti cijelu djelatnost, radna mjesta i osigurati opstanak tvrtki. U suprotnom, ova djelatnost mogla bi postati prva trajno uništena grana hrvatskog gospodarstva bez ikakve šanse za oporavak. Apeliraju i na to da se odluke i zadovoljavajući programi financijske pomoći donesu odmah jer je u pitanju više od tisuću tvrtki.

Comments

comments