Još dulji domet za Peugeote e-208 i e-2008

Najnovija tehnološka dostignuća će od početka sljedeće godine na potpuno električnim verzijama popularnih modela 208 i 2008 omogućiti dodatnih osam posto dometa, odnosno do 25 km više u testnom, WLTP ciklusu

Oba lansirana krajem 2019. godine, 100% električni Peugeoti e-208 i e-2008 pokazala su se kao veliki tržišni uspjeh, s više od 90.000 već proizvedenih vozila. Postavljeni su na platformu eCMP-a (Common Modular Platform), te opremljeni baterijom od 50 kWh i elektromotorom od 100 kW (136 KS) i 260 Nm, a upravo je objavljeno kako će Stellantis u njih uskoro ugraditi najnovija tehnološka dostignuća kako bi korisnicima omogućili još veću veću autonomiju. Prije svega, gume su optimizirane promjenom u klasu A+, osiguravajući veću učinkovitost zahvaljujući manjem otporu kotrljanja.

To se odnosi na 16-inčne kotače za e-208 i 17-inčne za e-2008. Osim toga, izmijenjeni su prijenosni omjeri u mjenjaču, čime je optimiziran doseg na cestama i putovanjima autocestom. Konačno, nova toplinska pumpa u kombinaciji sa senzorom vlage postavljenim na vrhu vjetrobranskog stakla, optimizira energetsku učinkovitost grijanja i klimatizacije. Informacije koje prenosi ovaj senzor omogućuju preciznije upravljanje recirkulacijom zraka u putničkom prostoru, i u konačnici čuvanjem energije u bateriji pri grijanju i održavanju temperature u vozilu. Ovaj najnoviji napredak osobito je uočljiv pri niskim vanjskim temperaturama.

Ukratko, sva ova unapređenja osigurat će povećani domet prema ciklusu homologacije WLTP (Svjetski usklađeni postupci ispitivanja vozila), pa će tako Peugeot e-208 od sada imati do 362 km dometa, što je povećanje od 22 km, dok će e-2008 prema WLTP-u moći prijeći 345 km, što je povećanje od 25 km u odnosu na sadašnju verziju. No, osim značajnog povećanja dometa prema ciklusu WLTP, postoji i značajno povećanje istoga kod stvarne upotrebe. Prema dostupnim podacima i iskustvima, u gradskom prometu na temperaturama blizu 0°C, električni Peugeoti moći će prijeći i do 40 km više.

Comments

comments