Izazov za Actrose: Kompozicija od 323 tone

Nakon višemjesečnog planiranja, prijevoznička tvrtka specijalizirana za prijevoz teških tereta Hermann Paule, sa sjedištem u Stuttgartu, nedavno je ispunila vrlo zahtijevnu narudžbu od Maschinenbau Scholz GmbH & Co. KG iz Coesfelda

Zadatk je bio sljedeći: prevesti ogroman autoklav – nepropusni spremnik pod tlakom, u kojem se karbonski dijelovi “peku” pod radnim tlakom od 12 bara i temperaturom od 250 stupnjeva, od tvornice u Coesfeldu u njemačkoj Sjevernoj Rajni, Vestfalija do 33 kilometra udaljenog pristaništa na kanalu Datteln-Ems u Lüdinghausenu. Poseban izazov kod ovakve vrste prijevoza predstavlja visoko težište tereta koji je u ovom slučaju težio oko 175 tona, a bio dug 25 metara. Teret je bio postavljen na modularni osovinski sustav Goldhofer s 22 osovine. Bilo je neophodno ne prijeći kut nagiba od pet stupnjeva, jer u protivnom postoji opasnost od prevrtanja tereta. U ovom slučaju su hidraulično podesive platforme podešene na visinu od 1,07 metara, za ukupnu transportnu visinu od oko osam metara.

Ukupna dimenzija na cesti ove kolosalne kompozicije je iznosila 57 metara duljine x 7 metara širine x 8 metara visine, i ukupne mase 323 tone. Korištena su četiri Mercedesova tegljača, od kojih su dva Actrosa 4163 SLT s po 630 KS. Na njima je bio balast od po 20 tona, dok je kod prijevoza ovakvog tereta potrošnja po kamionu bila 80l/100 km. Druga dva vozila su prevozila 20-tonski poklopac i druge dijelove dodatne opreme, svaki s širinom prijevoza oko osam metara. Točno kako je i planirano, kompozicija je iz tvorničkih prostorija u industrijskoj zoni u Coesfeldu izašla točno u 22 sata, vučena i gurana teretnim vozilima Mercedes-Benz.

Poslije tri sata bezbrižne vožnje konvoj je stigao do ključnog mjesta, na 22. kilometu – križanja od 90 stupnjeva. Pripremajući prijevoz tereta, uz rubnjake je posut šljunak, a onda su prekriveni plastičnim pločama. Međutim, to još uvijek nije bilo dovoljno; vučno vozilo kojim je upravljao Hermann Futterknecht nije imalo dovoljno trakcije na ploči da bi povuklo veliko opterećenje kroz tijesni zavoj. Dieter Wascher u drugom kamionu morao se okrenuti, voziti obilazak od nekoliko kilometara, a zatim se vratiti dva kilometra unatrag kako bi stigao do svog kolege. Jednom kada su se dva teška teretna vozila spojila jedno s drugim, ovaj je škakljivi dio puta brzo svladan.

Nakon dobrih šest sati vožnje, transportni konvoj ukupne težine od gotovo 330 tona napokon je stigao do svog odredišta, Lüdinghausena. Dobro uvježbani tim tvrtke koja djeluje već 102 godine, također je bez problema uspio savladati posljednjih 50 metara puta – uske zavoje od ceste B474 do pristaništa. Tu je čekalo riječno plovilo koje je ovaj veliki tlačni stroj trebalo prevesti u luku Rotterdam. Ukrcaj je obavljen uz pomoć dvije dizalice, od 500 i 650 tona. Prijevoz je prošao bez komplikacija i teret je već stigao do krajnjeg primatelja u Francuskoj.

Comments

comments