Iveco Daily: svježiji, praktičniji i štedljiviji

Najnoviji evolucijski korak Dailyja uvodi nova prilagodiva i inteligentna rješenja, koja interakciju s vozačem i vlasnikom podižu na novu razinu, pretvarajući vozilo u pravog pratitelja poslovnog uspjeha

„S New Dailyjem prelazimo na sljedeću razinu, s inovacijama bez ekvivalenta na tržištu. Novi Daily donosi udobnost i sigurnost najviše razine u svojoj klasi, izvanrednu fleksibilnost, zajedno sa značajnim smanjenjem TCO i portfolijom usluga IVECO ON, koji se neprestano širi. Za nas u IVECO-u poboljšanje je neprekidan proces – kad postignemo jedan cilj, odmah počinjemo raditi na sljedećem. Nikad ne prestajemo“ rekao je Thomas Hilse, predsjednik brenda IVECO.

„Svaka generacija Dailya postavila je nove standarde, pa je Daily postao brend unutra brenda IVECO. Danas Daily predvodi europski segment lakih komercijalnih vozila, s verzijom od sedam tona, kao podsegmentom velike nosivosti. New Daily ulazi na tržište lakih komercijalnih vozila za godinu dana, pa se očekuje još veći porast potražnje, jer je broj novoregistriranih u posljednja tri kvartala u konstantnom porastu“ tvrdi Davide Diana, direktor IVECO Light Business Linea.

Oboje s ponosom ističu kako je New Daily je temeljen na više od 40 godina iskustva, i predstavlja inovativna rješenja fokusirana na kupca i korisnika. Prva velika novost je zračni ovjes Air-Pro s elektronskim komandama (prvi u industriji), koji poboljšava udobnost u vožnji, čuva vozača i teret i prilagođava se trenutnim potrebama. Njegov kontinuirani nadzor prigušenja CDC (Continuous Damping Control) reagira gotovo trenutno na situaciju na cesti, računajući svakih 10 milisekundi idealan tlak za svaki amortizer, kako bi pružio najbolju dinamičku reakciju. Vibracije, smanjene za 25%, dodatno doprinose udobnom iskustvu vožnje.

Sustav Air-Pro se prilagođava vozačevim zahtjevima. Moguće je izabrati opciju Soft, koji daje prioritet udobnosti, Load za optimizaciju upravljanja i kontrole naginjanja u uvjetima punog opterećenja, ili Auto, sa samoprilagodljivim parametrima. Također se prilagođava opterećenju vozila, smanjujući naginjanje u zavojima za 30%, poboljšavajući time sigurnost vozila, vozača i tereta. Uz to, čini utovar i istovar lakim i efikasnim, prilagođavajući visinu šasije vozila za manje od 10 sekundi, a funkcija memorije omogućuje memoriranje poravnanja s uobičajenim utovarnim mjestima. Ovim sustavom se upravlja pomoću rotacijskog prekidača, uz vizulizaciju pomoću intuitivne TFT grafike.

Također, obnovljeni Daily podiže povezivost i suradnju na novu razinu sa sustavom glasovnih komandi IVECO Driver Pal, putem Amazon Alexe. Novi ‘vokalni’ pratitelj omogućuje vozaču interakciju s vozilom i sa zajednicom vozača, povećavajući sigurnost i udobnost, i smanjujući stres. Udobnosti doprinose i nova sjedala, s jastučićima i naslonom za glavu od memorijske pjene koja ravnomjernije raspoređuje težinu, i smanjuje vršna opterećenja za do 30%. Bočni dijelovi sjedišta su zadebljani za 15 mm, pjenom visoke gustoće, što poboljšava bočnu potporu.

Osim toga, redizajnirane su ručice, kako bi se olakšao ulazak/izlazak iz vozila, što je idealno za misije ‘od vrata do vrata’ i dostavu paketa. Naravno, poboljšani su i motori, koji su usklađeni s normama Euro 6-D Final i Euro VI-E. Optimizirani 2,3-litreni motor donosi do 6% uštede goriva i 15% povećanje okretnog momenta, a dostupan je sa snagama od 116 do 156 KS. Poznati 4-cilindarski 3-litreni motor ima povećanu trajnost za 18% i produženi servisni interval na 350.000 km, čime će se smanjiti ukupni troškovi vlasništva (TCO) za 4%.

Bit će dostupan u verzijama od 160 do 207 KS, uz mogućnost ugradnje PTO izvoda. Prema potrebama korisnika, dostupan je i 3.0 motor na CNG, sa 136 KS i 350 Nm. Tu je i novi 6-brzinski ručni mjenjač, koji brzo i precizno mijenja stupnjeve prijenosa, što vozači itekako cijene. Naravno,u ponudi i dalje ostaje sjajni 8-stupanjski automatski mjenjač Hi-Matic. Najavljeno je i skoro predstavljanje obnovljenog Dailyja 4X4.

Comments

comments