IRU na poziciji za ozelenjavanje cestovnog prometa

Okupljajući se na svojim dvogodišnjim sastancima, IRU-ovi članovi iz EU-a za prijevoz putnika i robe usvojili su ključna sektorska stajališta usmjerena na smanjenje emisija onečišćujućih tvari i dekarbonizaciju korporativnih flota

Prijedlog Europske komisije o emisijskim standardima Euro 7 nalazi se na popisu zadataka zakonodavaca EU. Dok je zakonodavni proces započeo tek nedavno, IRU sada želi prenijeti Europskom parlamentu i Vijeću jasnu poruku: pozdravljamo otvoreni pristup tehnologijama u nacrtu uredbe o standardima emisije Euro 7. Taj do sad najrigorozniji standard ima za cilj poboljšati performanse svih dostupnih tehnologija, prepoznajući da svaki pogonski sustav vozila ima važnu ulogu u budućnosti.

U isto vrijeme, sektor cestovnog prometa i dalje je zabrinut oko povlačenja prave ravnoteže između dodatnih ekoloških dobitaka i potencijalnog povećanja cijena vozila, te poziva na proporcionalnost i realan datum početka uvođenja Euro 7. Radni program Europske komisije za 2023. predviđa inicijativu za ozelenjavanje korporativnih flota. Iako je većina elemenata takve inicijative još uvijek nepoznata, IRU-ov stav nadilazi granice intervencije EU-a i države u obnovi privatnih flota. Ovaj je sektor predan dekarbonizaciji.

Trebaju mu čista vozila koja će biti dostupna u dovoljnom broju, čista goriva, infrastruktura za njihovo punjenje i punjenje, kao i subvencije i poticaji kako bi svi mogli priuštili skupi prijelaz. Stav IRU-a poziva na inicijativu EU-a koja potiče države članice da pruže više poticaja, financijskih ili drugih, kao i prihvaćanje čistih vozila, uključujući korištenje sustava konverzije za postojeće vozne parkove. Euro 7 se ne može promatrati izolirano. Sektor očekuje da povezani standardi CO₂ utječu na sve tehnološke opcije koje mogu osigurati ugljičnu neutralnost. Ove opcije uključuju električna baterijska vozila i vozila na vodik, kao i motore s unutarnjim izgaranjem koji se temelje na ugljično neutralnim gorivima.

Paralelno s dekarbonizacijom cestovnog prijevoza robe i putnika, bit će ipak potrebno dodatno smanjiti razine onečišćujućih tvari i povećati trajnost komponenti, a da troškovi budu proporcionalni koristi. Ono što ne treba su nerazumni zahtjevi prema privatnim operaterima koji rade s privatnim kapitalom i koji su isključivo odgovorni za rizike svojih operacija. Stoga privatni cestovni operateri oštro odbijaju bilo kakvu inicijativu ili pokušaj nametanja obvezne kupnje za bilo koju vrstu vozila, uključujući vozila s nultom emisijom. Ekonomskom intervencionizmu mora postojati granica, a to bi trebale biti granice prava na vlasništvo i slobode poslovanja.

Comments

comments