I Slovenija obnavlja svoju flotu bibliobusa

U Tolminu je svečano predstavljen novi bibliobus koji će osigurati dostupnost knjižnične djelatnosti stanovnicima Gornjeg Posočja. To je peti bibliobus koji će posjećivati tu regiju, a izgrađen je na šasiji Mercedes-Benz Actrosa L

Novi bibliobus omogućuje suvremeni rad putujuće knjižnice, koja je u Posočju iznimno popularna jer se iz nje posuđuje čak petina građe u tamošnjoj knjižničnoj mreži. Svaki mjesec redovito posjećuju više od 80 lokacija za iznajmljivanje, uključujući tvornice, vrtiće, škole i domove za starije osobe. Za starije mještane i djecu, bibliobus je jedina mogućnost samostalnog posjeta knjižnici.

Police i ladice u unutrašnjosti novog vozila pružaju više od stotinjak metara kvadratnih prostora za smještaj knjižnične građe, a posebnost su i police za knjige s automatiziranim sustavom izvlačenja, koje omogućuju brzo prilagođavanje prostora najmlađima. Vozilo je opremljeno i video projektorom s projekcijskim platnom te računalnom opremom koja omogućuje pristup elektroničkoj građi koju knjižnica nudi.

Posebnim dizalom i jednoetažnom površinom unutrašnjosti vozila omogućen je pristup i čitateljima s invaliditetom i starijim osobama, a posebna kvaliteta je njegova samodostatnost, što je osigurano napajanjem snažnih baterija putem solarnih ćelija na krovu vozila. Za prenamjenu vozila pobrinula se slovenska tvrtka AS Domžale dok je vanjštinu dizajnirao Matic Leban.

Comments

comments