I dalje je nevezivanje pojasa veliki sigurnosni problem

Istraživanje o korištenju sigurnosnog pojasa koje je predstavio Roadpol pokazalo je da vozači kombija i minibuseva daleko zaostaju u pridržavanju pravila u odnosu na vozače osobnih automobila, iako ni kod potonjih nema poboljšanja

Čak 40% djece putuje u automobilima na nesiguran način, pokazalo je nedavno istraživanje ROADPOL-a Europske mreže prometnih policija. Također je zaključeno da su vikend vozači oprezniji od svakodnevnih vozača, dok je u poglavlju o (ne)vezivanju sigurnosnog pojasa jedna kategorija posebno problematična. Istraživanje je tako pokazalo da vozači kombija i minibuseva daleko zaostaju u pridržavanju slova zakona u usporedbi s vozačima osobnih automobila. U istraživanju provedenom 2022. godine lokacije su razvrstane u tri kategorije cesta (grad, otvorena, autocesta), a ispitana su sva razdoblja, te također razdvojeni radni i neradni dani.

U osobnim automobilima 88,5% vozača, 87,3% putnika na prednjim sjedalima i 57,1% putnika na stražnjim sjedalima pravilno je koristilo pojas. 60,9% djece putovalo je propisno osigurano u dječjoj sjedalici ili na podmetaču, još 25% je sjedilo, ali nisu bila vezana ili su bila vezana samo sigurnosnim pojasom za odrasle, 14% djece putovalo je bez sigurnosnog pojasa ili dječje sjedalice. Na autocestama je 93,3% promatranih vozača, 92% putnika sprijeda i 61% putnika na stražnjim sjedalima bilo vezano sigurnosnim pojasom. 65,5% djece putovalo je s pravilno korištenom zaštitom za djecu.

Omjeri su također povoljniji izvan naseljenog područja od onih promatranih unutar naseljenog područja: ovisno o položaju putnika, primijećena je 4-6% veća volja za korištenjem pojasa. Vikendom su, u odnosu na radne dane, i vozači i suvozači češće koristili sigurnosne pojaseve, a veća je i stopa pravilne upotrebe sigurnosne opreme za djecu. Izuzetno niska stopa korištenja sigurnosnog pojasa može se primijetiti kod lakih komercijalnih vozila (prvenstveno kod malih putničkih kombija i dostavnih vozila). Stopa ispravnog vezanja sigurnosnog pojasa kod vozača lakih teretnih vozila je samo 63,9%, što je gotovo 25% niže od prosječne vrijednosti za vozače osobnih automobila; a za putnike je stopa korištenja pojasa je bila samo 54,2%, što je 33% manje od relevantne prosječne vrijednosti.

Comments

comments