Hyundai XCIENT Fuel Cell i službeno u SAD-u

Svibanjske najave sada su i potvrđene: napredni korejski kamion koji već vozi cestama Švicarske i Njemačke stiže u konfiguraciji tegljača SAD gdje će služiti za isporuku tekućeg vodika u tvrtki First Element Fuel (FEF)

Tvrtka Hyundai Motor Company je osigurala financiranje u visini od 3,5 milijuna dolara kroz program “Targeted Airshed Grant” (TAG) kod američke agencije za zaštitu okoliša U.S. EPA, za uvođenje komercijalne flote od pet električnih kamiona s gorivnim ćelijama Hyundai XCIENT Fuel Cell u Kaliforniji.

Prvi korisnik je kompanija First Element Fuel, najveći operater pumpnih stanica za vodik (H2) u SAD-u, a teške tegljače klase 8 će rasporediti za isporuku vodika na svoje stanice u sljedećih pet godina. To podrazumijeva i demonstracijske vožnje s obvezom redovnog izvještavanja U.S. EPA-u, te četiri godine komercijalnog rada.

Doprinijet će i dekarbonizaciji jer će po njihovom uključivanju u rad operater iz flote izbaciti jednaki broj tegljča s konvencionalnim pogonom. Ovaj projekt će voditi South Coast Air Quality Management District, koji se prijavio za finansiranje kod TAG-a, a cilj programa je smanjenje zagađenja, posebno sitnim česticama PM2.5.

Tegljači Hyundai XCIENT Fuel Cell, u konfiguraciji 6×4, opremljeni su sistemom gorivnih ćelija od 180 kW i elektromotorom snage 350 kW. Rezervoar ima kapacitet od 67 kg vodika, kao i bateriju kapaciteta 72 kWh, s kojom tegljač bruto kombinirane mase od 37.200 kg ima prosječan doseg veći od 450 km.

Comments

comments