Hyundai s 30 vodikovih kamiona stiže i u SAD

Na sajmu Advanced Clean Transportation (ACT) Expo 2022. Hyundai Motor Company je javnosti predstavio svoj ambiciozni plan za ubrzanje ulaska na tržište gospodarskih vozila u SAD-u s kamionima XCIENT Fuel Cell.

Na ACT Expo, najvećem događaju o naprednoj transportnoj tehnologiji i “čistim” flotama, koji se održava u Kaliforniji, Hyundai Motor je podijelio s medijima i publikom napredak projekta NorCAL ZERO. Kroz projekt, također poznat kao Regionalne distribucijske operacije s nultom emisijom električnim kamionom s gorivnim ćelijama, Hyundai Motor će 2023. u luci Oakland, Kalifornija, u promet pustiti 30 tegljača klase 8 – 6×4 XCIENT Fuel Cell.

Tvrtka će također sudjelovati u panel diskusiji Hydrogen Workshop tijekom ACT konferencije. Ugošćeni pod temom „Iza ugla, vozila na vodikove gorivne ćelije“, panelisti će govoriti o izazovima i izgledima tržišta električnih vozila s vodikovim gorivnim ćelijama, kao i o politikama i poslovnim planovima.

Hyundai Motor gleda na vodik kao na čisto energetsko rješenje za gospodarska vozila, uključujući teške kamione koji zahtijevaju veliku količinu energije, zbog praktičnosti u proizvodnji, transportu, distribuciji i skladištenju. Vodik je nositelj energije visoke gustoće koji električnim vozilima s gorivnim ćelijama (FCEV) omogućuje trajnu isporuku energije, čime je takav kamion prikladan za vožnju na duge udaljenosti i nošenje teških tereta. Takva vozila pritom poboljšavaju radnu učinkovitost uz niže troškove infrastrukture u usporedbi s električnim vozilima na baterije (BEV), minimizirajući vrijeme zastoja zbog znatno bržeg punjenja gorivom.

Uz značajna ulaganja američke vlade i više igrača koji ulaze na tržište vodika, ukupni trošak vlasništva (TCO) za električna vozila na gorive ćelije značajno će pasti u nadolazećim godinama. Klimatske promjene i tekući problemi u lancu opskrbe samo će ubrzati prijelaz na čiste izvore energije. Na ACT Expu Hyundai Motor također će pokrenuti Ride & Drive program u kojem posjetitelji mogu isprobati tegljač XCIENT Fuel Cell 6×2 i distribucijski kamion XCIENT Fuel Cell 6×2.

Comments

comments