Hrvatski izum sprječava nalet vozilom na divljač

U Hrvatskoj se prosječno godišnje zabilježi gotovo 800 naleta vozila na životinju. Uređaj Waldpass, koji je danas predstavljen javnosti, pomoću infracrvenih zraka odvraća divljač s ceste, čime se podiže razina sigurnosti

Na Međunarodni dan zaštite životinja u Zagrebu je predstavljen Waldpass, prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja s ceste pomoću infracrvene svjetlosti. Ova hrvatska inovacija, razvijena tijekom pandemije koronavirusa, mogla bi diljem svijeta smanjiti broj prometnih nesreća u kojima vozila nalijeću na divljač. Nezgode te vrste velik su problem u prometu, a nijedno postojeće rješenje od javnosti nije prihvaćeno kao dovoljno dobro.U dijelu nesreća u kojima je vozilo naletjelo na divljač, stradavaju ljudi, no u većini slučajeva dolazi do velike materijalne štete i uginuća životinje.

Ovaj pametni uređaj postavlja se na držač registracijske pločice, i postrance odašilje infracrvenu svjetlost na obje strane ceste kojom se vozilo kreće, što odvraća divljač od približavanja cesti. Infracrveno svjetlo ima valnu duljinu van ljudskog vidljivog spektra pa se ne može opaziti i kao takva nije opasna za ljude na cesti. Lovačko društvo Vidra iz Dubravice je među prvima sudjelovalo u testiranju Waldpassa. Sada će uređaj nastaviti testirati druga lovačka društva, a njegovi se inovatori povezuju i s fakultetima.

Uređaj je osmislio inovator Marko Borošak, koji je uz Waldpass osnivač i tvrtke A-Elektronik. Automobilskom se elektronikom bavi već 15 godina, u kojem je razdoblju razvio čak 15 patenata iz područja laserske i radarske tehnologije. U tijeku je i postupak patentne zaštite Waldpassa. Ovaj uređaj će se prvo moći kupiti u Europi, no upiti o prilagodbi uređaja na druge životinje koje stradavaju u cestovnom prometu, stižu sa svih strana svijeta – od Kanade do Australije. U Hrvatskoj još ne postoji sustavno rješenje za odvraćanje divljači od prometnica, a da ovakav uređaj itekako ima smisla govori analiza prometnih nesreća.

Prema riječima dr. sc. Rajka Horvata, voditelja katedre za tehniku cestovnog prometa na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, od 2011. do 2020. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 7914 prometnih nesreća s naletom vozila na životinju. U njima je ukupno ozlijeđeno 488 ljudi, a šest poginulo. Dakle, godišnje se u Hrvatskoj prosječno zabilježi gotovo 800 naleta vozila na životinju. Prošle godine kada je zbog pandemije bilo manje prometa, u Hrvatskoj su službeno zabilježene 684 prometne nesreće zbog naleta vozila na životinju, u kojima je ozlijeđeno 39 ljudi. Statistika nam otkriva da u posljednjih 10 godina udio prometnih nesreća s naletom vozila na životinju prosječno čini gotovo 2,4 posto ukupnog broja prometnih nesreća.

Comments

comments