Hilux 6X6 za gašenje požara električnih vozila

Novo impresivno vozilo za brze intervencije (RIV) HILOAD 6×6 ima jedinstvenu mogućnost pristupa podzemnim i višekatnim parkiralištima i opremljeno je inovativnim Cobra Cold-Cut sustavom za gašenje požara EV akumulatora

Sve veći broj električnih vozila na cestama može se smatrati dobrim za okoliš, ali izaziva zabrinutost među vatrogascima. Iako je statistički manja vjerojatnost da će se električna vozila zapaliti nego automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem, incidenti koji uključuju litij-ionsku bateriju mogu biti puno ozbiljniji i teže ih je ugasiti – osobito ako se nalaze u zatvorenom prostoru poput podzemnog ili višekatnog parkirališta kojima velika vatrogasna vozila ne mogu pristupiti.

Nakon što je baterija ugrožena nesrećom ili vanjskim požarom, može biti teško uhvatiti se ukoštac s nastalim požarom, jer se energija sadržana u ćelijama oslobađa uzrokujući takozvani ‘toplinski bijeg’. Prijašnji načini sprječavanja toga ili borbe protiv požara uključivali su ekstremne mjere poput potapanja cijelog automobila u vodu danima, u velikim vrećama ili transportnim kontejnerima. Razvijen je novi, praktičniji način rješavanja ovih incidenata, zajedno s novim vozilom za brzu intervenciju koje može dostaviti posadu i opremu na mjesta gdje visina može biti ograničena, kao što su višekatna parkirališta.

To, u kombinaciji s tradicionalnim tehnikama gašenja požara, može pomoći u sprječavanju eskalacije velikih požara kao što su nedavni incidenti na parkiralištu Kings Dock u Liverpoolu ili zračnoj luci Stavanger u Norveškoj. U tim slučajevima nijedno od velikih vatrogasnih i spasilačkih vozila nije moglo u ranoj fazi požara ući u objekte zbog ograničenja visine. Do trenutka kada su ekipe ušle pješice s vatrogasnom opremom i vodom, požar se razvio van kontrole. Posljedično razaranje dovelo je do uništenja tisuća automobila, zatvaranja zračne luke i čitavog parkirališta nakon čega je uslijedila skupa ponovna izgradnja.

Stručnjaci iz industrije surađivali su na razvoju nove generacije vozila za gašenje požara, posebno razvijenog za gašenje požara konvencionalnih i električnih vozila na parkiralištima u ranim fazama – bez obzira na lokaciju. Osnova vozila za brzu intervenciju je britanski HILOAD, projektiran od strane Prospeed Motorsport u Yorku, Engleska. Njegov pristup vođen pametnim inženjeringom koristi Toyotu Hilux 4X4 kao donatora, opremljenu potpuno novom šasijom kako bi se izbjeglo rezanje, “razvlačenje” i ponovno zavarivanje originalnog okvira.

Sa zamjenskom šasijom za tri osovine i sustavom razdjelnika okretnog momenta, 6×6 ima bruto masu vozila od 5.600 kg, te nudi nosivost od 3.000 kg. To je gotovo trostruko veći kapacitet od standardnog Hiluxa, a prtljažni prostor je također produžen za 1.230 mm. Iako duži, HILOAD je visok samo 1850 mm – manje od nekih velikih SUV vozila i dovoljno nizak da omogući pristup većini parkirnih objekata. To također rezultira nižim težištem i boljom stabilnošću u manevrima pri velikim brzinama. Pored toga, veliki razmak od tla i odlična trakcija uz 6×6 pogon čine ga prikladnim i za gašenje šumskih požara.

Prema dosadašnjim iskustvima požari električnih vozila obično počinju s baterijama koje su oštećene iznutra, a posao gasiteljima otežava to što su obično smještene u teško dostupnim dijelovima automobila. Hiload nosi sustav za suzbijanje požara ColdCut Cobra koji koristi “koplje ultra visokog pritiska” za ispaljivanje mlaza abrazivnog materijala suspendiranog u vodi pri 4350 psi. Koplje tekućine probija kućište baterije tako da se voda može prskati izravno u module. Hiload se trenutno testira u Češkoj dok Prospeed radi i na manjoj verziji sa samo četiri kotača.

Comments

comments