H2Accelerate ubrzava svoje aktivnosti s vodikom

Paneuropski joint venture kojeg čine najveći proizvođači gospodarskih vozila najavljuje prikupljanje financijskih sredstava kako bi se omogućila izrada 150 kamiona s vodikom i osam snažnih stanica za punjenje vodikom

Zajedničko ulaganje (joint venture) H2Accelerate je potvrdilo da su njezini članovi osigurali financiranje za dvije svoje primarne inicijative: postavljanje osam stanica za punjenje vodikom za teška vozila u sklopu Connecting Europe Facility i projekt kamiona sa 150 gorivnih ćelija koji financira Clean Hydrogen Partnership. Ovi će projekti omogućiti testiranje kamiona i opreme za točenje goriva u stvarnim uvjetima, a očekuje se da će biti ključni korak prema masovnoj komercijalizaciji vodikove tehnologije.

Projekt H2Accelerate TRUCKS inovativna je suradnja između tri vodeća globalna OEM-a (Daimler Truck, Volvo Group i Iveco Group), finske istraživačke institucije VTT, Međunarodne unije cestovnog prijevoza (IRU), Rumunjske nacionalne unije cestovnih prijevoznika (UNTRR), Talijanski (Federazione Italiana Autotrasportatori Professionali – FIAP), austrijski (WKÖ) savezi i Element Energy France (poduzeće ERM grupe). Projekt će koordinirati SINTEF, vodeći norveški istraživački institut za vodikove tehnologije. Projekt također podržavaju dobavljači energetske infrastrukture, uključujući Shell, TotalEnergies i Everfuel.

Ovaj će projekt financirati uvođenje 150 kamiona s gorivnim ćelijama diljem Europe u drugoj polovici 2020-ih, omogućujući razvoj tehnologije prema serijskoj proizvodnji vozila od strane tri glavna OEM-a. Očekuje se da će kamioni koji će biti raspoređeni u prvoj fazi biti ili 4×2 ili 6×2, s kapacitetom do 44 tone i velikim dometom od najmanje 600 km. Financiranje od 30 milijuna eura koje je dodijelilo Partnerstvo za čisti vodik omogućit će koordinirano uvođenje teških vozila s nultom emisijom koja pogoni zeleni vodik, približavajući tako stvarnosti ciljeve nulte emisije u prometu.

Kamioni će biti raspoređeni kod pouzdanih kupaca OEM-a i testirani u stvarnim uvjetima tijekom nekoliko godina, kako bi se demonstrirala i procijenila njihova tehnička i ekonomska izvedba. Rezultati projekta koristit će se za postavljanje uvjeta za široku primjenu kamiona s gorivnim ćelijama u narednim godinama. Tu je i projekt H2Accelerate Inaugural Station Deployment (ISD). Kao što je najavljeno u rujnu, ovaj je projekt bio uspješan u svom pozivu za financiranje infrastrukture alternativnih goriva, u sklopu Connecting Europe Facility za financiranje podrške postavljanju osam stanica za punjenje vodikom u Francuskoj i Nizozemskoj.

Svaka postaja će imati veći kapacitet (>1 tona/dan) od bilo koje javne postaje koja je trenutno u funkciji i ciljat će na ultra-visoke razine dostupnosti korištenjem redundancije N+1 u dizajnu stanice (pri čemu se ključni dijelovi opreme dupliciraju u stanici dizajnom koji smanjuje vrijeme zastoja u slučaju kvara jedne komponente). Postaje će biti postavljene duž ključnih TEN-T prometnih koridora, omogućujući lak pristup krajnjim korisnicima kamiona koji voze glavnim autocestama. H2Accelerate ISD dolazi kao prvi u nizu planiranih postavljanja stanica za punjenje vodikom u sklopu prve faze suradnje H2Accelerate.

Članovi infrastrukture H2Accelerate namjeravaju u budućnosti nadopuniti ovu početnu mrežu daljnjim postavljanjem postaja duž strateških koridora između Skandinavije i sjeverne Italije. Postaje će opsluživati ​​rastuću flotu teških vozila s pogonom na vodik, uključujući i ona postavljena u sklopu projekta H2Accelerate TRUCKS. Odobrenje ovih projekata za financiranje od strane Clean Hydrogen Partnership i Connecting Europe Facility ukazuje na visoku razinu zrelosti planova i stratešku važnost razvoja sektora kamionskog prijevoza vodika u Europi.

Očekuje se da će financiranje omogućiti sinkroniziranu implementaciju i teških vozila i infrastrukture za punjenje goriva, uklanjajući prepreku akciji prvog pokretača koja se obično povezuje sa složenim projektima poput ovih. To će pridonijeti rastućoj mreži financiranih projekata koji pokreću lanac vrijednosti vodika. Također, to će omogućiti razvoj relevantnih tehnologija i standarda, utirući put za šire uvođenje kamiona na vodik diljem Europe i konačnu industrijalizaciju sektora prijevoza tereta na vodik.

Comments

comments